Redactie
Redactie Inspiratie 20 nov 2016
Leestijd: 7 minuten

Het financiële eetdagboek van Culy’s Nancy

Op de Culy redactie zijn we 24/7 met eten bezig. Maar hoe blij wordt onze portemonnee daarvan? Om onszelf te confronteren én jullie te inspireren houdt de Culy redactie een week lang een financieel eetdagboek bij. Culy’s redacteur Nancy van Batenburg sluit de serie af.

“Ik zal maar meteen bekennen: ik ben een voedsel-hoarder. Op de een of andere manier heb ik de neiging om voorraden in te slaan. Ik kom overal de leukste, lekkerste voedselproducten tegen, die dan natuurlijk meteen mee naar huis moeten. Bovendien: niks geeft me zo’n gerust gevoel van mocht-de-pleuris-uitbreken-dan-zitten-wij-goed als een rantsoen in mijn keukenkastjes.

Ik kook veel; bijna elke avond wordt er in ons huishouden vers gekookt, tenzij we uit eten gaan. Afhalen doen we nauwelijks.

Dat resulteert er bij mij vaak in dat ik enorme bergen verswaar insla. Groenten, stukken gember, verse kruiden, brood. Combineer dit met een nijpend tijdgebrek en het pittoreske Vleuten als woonplaats en je ziet dat ik mijn lokale winkeliers alvast voorzie in hun pensioen. Máár: ondanks dat we altijd zo veel boodschappen in huis halen, gaat bijna alles op.”

Je koelkast volstoppen met de allerlekkerste ingrediënten

financiële eetdagboek Nancy

Maandag

Ik ontbijt met een kommetje Griekse yoghurt met wat stukjes mango en papaya en homemade granola a la Frenchie To Go. Hier bak ik eens in de zoveel tijd twee bakplaten vol van. Erbij een espresso en water.

‘s Middags ben ik voor Culy uitgenodigd bij een lunch van Nespresso, bereid door chef Jacob Jan Boerma in The White Room. Een driesterrenlunch mét wijn en koffie en het kost me niks! Lucky me.

Je zou zeggen dat ik na zo’n lunch niks meer hoef te eten, maar ik presteer het toch om thuis te komen met een rammelende maag. Ik ben vrij laat thuis uit Amsterdam en eet gauw een mandarijntje om mijn ergste trek te stillen. Mijn vriend staat namelijk nog in de keuken, om zuurkool met rookworst te maken. Van drie Michelinsterren naar zuurkool; het kan verkeren! Toch mag je me ook hiervoor wakker maken.

Later op de avond nog een mandarijn.

Totaal: € 0,-

pairings met koffie

Dinsdag

Vandaag werk ik thuis en schuif ik achter mijn bureau met toast met zoute boter die ik onlangs meenam uit Parijs, met van dat lekkere knisperende Camargue-zout. Daarbij een espresso en nog een klein kommetje mango en papaya.

Vlak voor de lunch doe ik boodschappen voor de lunch en het avondeten van vandaag en morgen. De schade: €21,34. Voor de lunch maak ik een broodje rosbief met truffelmayo, rucola en veel peper.

‘s Avonds maak ik een Ottolenghi-feestmaal: groene couscous met rucola, jalapeno, pistachenoten, dragon, koriander, munt en bosui uit eigen tuin (da’s dan weer handig…), daarnaast aubergines met karnemelkdressing en granaatappelpitten en pompoen uit de oven met een dressing van koriander en yoghurt. De restjes kan ik morgen meenemen naar de redactie, als lunch.

Totaal: €21,34

Nancy financiële eetdagboek

Woensdag

Ik ontbijt weer met Griekse yoghurt en granola en strooi er wat van de overgebleven granaatappelpitten overheen.

Als tussendoortje rijstwafels met pure choco die ik mee heb genomen van thuis. Lunch: weer een Ottolenghi-feestje! Ik lunch namelijk met de kliekjes van gisteravond. Kosten: zero.

Onderweg naar de metro loop ik nog even langs Marqt om te kijken of ze witte miso hebben voor de Culy Homemade die ik vrijdag ga koken. Die hebben ze niet, maar met rammelende maag zwicht ik voor een bakje korianderhummus met Libbanees brood. Kosten: €1,99. Ik loop langs een enorme berg pancetta van Brandt & Levie en moet mezelf bedwingen met het mantra “ikzalnietzwichtenvoorpancettavanbrandtenlevie”.

‘s Avonds maken we spaghetti van courgette en lekkere gehaktballetjes, met de boodschappen van gisteren. Daarbij gaat de klassieker in ons huishouden: homemade tomatensaus van vier verschillende soorten tomaten, die we standaard in grote diepvrieszakken in de vriezer stouwen.

Totaal: €1,99

Nancy financiële eetdagboek

Donderdag

Vaste prik voor het ontbijt: granola, een espresso en Yakult.

Voor de lunch zie ik die rosbief van dinsdag weer liggen en die moet eigenlijk wel zo gauw mogelijk op. Weer een broodje rosbief met truffelmayo en rucola dus en daarbij ook nog een kliekje groene couscous. Als toetje drink ik een grote mok chai, die ik maak van het zelfgemaakte chai-extract dat ik in de herfst bijna standaard in mijn koelkast heb staan (zo tof om te doen!) met havermelk.

Tussendoor doe ik boodschappen voor het avondeten, die me in totaal €7,82 kosten. Helaas moet ik ook wat voorraden aanvullen (want dit huishouden stort in als er geen pindakaas voorradig is) dus kom ik al met al uit op €13,86. Ook scoor ik nog even twee flesjes ahornsiroop in de aanbieding. Samen €6,98.

‘s Avonds maak ik Chinese nasi à la de Dumpling Sisters. Hiervoor gebruik ik een restje bacon dat ik nog in huis had, aangevuld met boodschappen die ik ‘s middags heb gehaald. Later op de avond eet ik nog twee sinaasappels.

Totaal: €20,84

fiinanciele eetdagboek Nancy

Vrijdag

Héél saai, maar ik krijg er geen genoeg van: weer granola en espresso voor ontbijt. Ik lunch met leftover nasi.

Bij de slager haal ik twee prachtige stukjes procureur van Iberico voor het avondeten. Ik betaal €9,49. Ik heb ook alvast wat boodschappen nodig voor de herfstpompoentaart van Miljuschka die ik dit weekend ga bakken voor mijn Halloween-feestje. Ook weer nodig: fruit, brood van de bakker en een fles Limeau. Gelukkig rekent mijn vriend die af.

‘s Middags maak ik voor de Culy Homemade frietjes van zoete aardappel, in Bánh Mi-stijl. De ingrediënten hebben me €12,82 gekost. Ik maak en fotografeer ze zo laat mogelijk op de dag, zodat ik ze meteen voor het avondeten kan verorberen. Ik serveer er de procureur bij, die mijn vriend die middag in een gembermarinade heeft gelegd.

Totaal: €22,31

fiinanciele eetdagboek Nancy

Zaterdag

Met een vriendin ga ik een dagje naar Den Haag. Ik ontbijt daarom weer met mijn befaamde recept van yoghurt met granola en fruit en een espresso erbij. Ook pak ik een sinaasappel van de fruitschaal.

Daarna bak ik alvast een herfstpompoentaart voor een Halloweenfeestje dat ik morgen organiseer. Ik gebruik hiervoor het restje pompoen van dinsdag, plus nog een restje uit de vriezer. Daarbij gaan de boodschappen van gisteren. Net als ik de pompoentaart naar de oven wil tillen, valt de bodem uit mijn springvorm en klettert de vulling op de grond…

Eenmaal in Den Haag ga ik dus eerst naar Marks & Spencer om een vervanger voor de pompoentaart te regelen. Ik kom zo veel leuke en lekkere dingen tegen, dat ik uiteindelijk €13,27 afreken.

Daarna zijn vriendin en ik zo druk met kletsen en shoppen, dat we helemaal vergeten te eten. Als we pas merken dat we trek krijgen, is de trek ook ineens gróót. We rennen gauw naar ons favoriete Chinese restaurant in Den Haag, Full Moon City, waar we natuurlijk veel te veel bestellen (#hangry).

Zo staat er op tafel: een halve pekingeend met pannenkoekjes, gestoomde broodjes met tja sieuw, een enórme schaal Kailan (Chinese broccoli), congee met zoute kip en wat dim sum. Het is een corpulent feestmaal voor twee meisjes. Toch rekenen we maar €25,- euro p.p. af en krijgen wat over is (en dat is veel!) mee in een doggybag.

Op de terugweg rijden we nog langs Starbucks voor een pumpkin spice latte à €4,50.

Totaal: €42,77

financiële eetdagboek Nancy

Zondag

Ik ontbijt met een zachtgekookt eitje, toast met zoute boter een een sinaasappel. Voor de lunch eet ik een restje Chinees: de pekingeendpannenkoekjes en nog wat dim sum.

‘s Middags borrel ik met familie bij mij thuis om Halloween te vieren. Ik drink een pompoenbiertje dat mijn vriend eerder al in huis had gehaald, zelfgemaakte pompoenrelish van mijn moeder met papadums en eet nog wat spookchips.

Voor het avondeten heb ik eigenlijk geen trek meer, maar mijn vriend maakt alvast orechiette uit de oven met tomatensaus, mozzarella en basilicum voor morgen. Ik neem een klein bakje.

Totaal: €0,-

fiinanciele eetdagboek Nancy

Conclusie…

Met de hoeveelheid boodschappen die ik soms binnensleep, zou je denken dat ik twee puberzonen in huis heb!

Ik vind dat ik vrij veel geld uitgeef aan verse ingrediënten, helemaal als je nagaat dat ik de kosten daarvoor deel met mijn vriend (dus daarmee eigenlijk bijna op het dubbele aan kosten uit zou komen…), maar dat wist ik ook wel van tevoren. Ik zou misschien wat goedkoper uit zijn als ik wat vaker naar de markt ga, maar daar kom ik niet altijd aan toe.

Toch vind ik eten één van de leukste en nuttigste dingen om geld aan uit te geven. Wij staan thuis eigenlijk altijd wel te koken, te bakken of er staat tussendoor weer een pannetje te pruttelen op het vuur. Eten is voor mij niet alleen eten, maar ook mijn hobby en mijn werk. En ik geniet er met volle teugen van.

Totaal: €109,25

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.