Redactie
Redactie Kooktips 21 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je een BLT sandwich nóg lekkerder

De BLT sandwich is inmiddels een klassieker op de lunchkaart: dit broodje met Bacon, Lettuce en Tomato lust bijna iedereen wel. Maar hoe maak je hem nu nóg lekkerder?

Allereerst: het brood

Omdat dit broodje zo onwijs simpel is, is het belangrijk om goed brood te gebruiken. De één houdt van een simpel casinootje wit – altijd goed – maar varieer ook eens met zuurdesembrood, donker landbrood of licht maisbrood.

Wij houden ervan om de korstjes eraf te snijden; dan wordt het geheel net wat zachter en smeuïger. Maar dat is helemaal aan jou.

Je kunt je boterhammen zo gebruiken, of ze even kort toasten. Dat zorgt wel voor meer bite én stevigheid, waardoor je BLT sandwich een stuk makkelijker eet. Toasten kan in een broodrooster, maar nog lekkerder is het brood besprenkelen met olijfolie, peper en zout en het kort te grillen in de pan.

De bacon

Ja, de bacon moet perfect knapperig zijn voor de BLT. Gebruik het dikste spek wat je kunt vinden; ontbijtspek werkt hier vaak beter voor dan de bacon die wij kennen in de Nederlandse supermarkt.

Bak het spek krokant in de pan of in de oven met deze techniek. Ook lekker: billionaire’s bacon maken, met een zoete twist!

De sla

Favoriet op onze BLT is botersla of romaine sla, deze is knapperig genoeg voor een lekkere beet, maar zacht genoeg om bij de rest te passen. Maar probeer zeker ook eens friseesla, eikenbladsla of een good old standaard kropsla.

De tomaten

En dan: welke tomaten kies je? Grote vleestomaten zijn sappig en vullen je broodje snel, maar de smaak is vaak ook wat vlak. Cherrytomaatjes beleggen wat irritanter, maar lekker zijn ze zeker. Ben je op een boerenmarkt en kom je heirloom tomaten of coeur de boeuf tomaten tegen? Inslaan maar, want deze zijn perfect voor de BLT.

De mayo

Een BLT is uiteraard niet compleet zonder mayonaise. Mayo-land is verdeeld in twee kampen: zoetige (denk: Hellmann’s of Calvé) en zurige (zoals Tons Majoneis of DL mayo met citroen).

Allebei lekker, wat ons betreft. Maar probeer ook eens truffelmayonaise of een pittige mayonaise met rode peper, voor wat extra kick in je sandwich.

Nog wat lekkers?

Tsja, puristen zullen het hierbij houden. BLT heeft inmiddels maar 3 letters. Maar wij cheaten regelmatig met allerlei lekkere toevoegingen, zoals avocado op je broodje, krokant gebakken kippendijen, of frisse komkommer. Het is aan U!

Meer lekkere sandwiches: