Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Kooktips 1 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Stoofperen koken: zo maak je de lekkerste stoofpeertjes zelf

Stoofperen zijn niet alleen heel erg lekker, je kunt er ook nog ‘es een heleboel mee. Maar voordat je stoofpeertjes kunt eten, moet je ze eerst (lekker) bereiden. Stoofperen koken is helemaal niet lastig, je moet alleen even weten wat je moet doen. En daar helpen wij je graag een handje bij.

In Nederland eten we veelal de Gieser Wildeman. Deze stoofpeer is van oktober tot en met februari in het seizoen. Geen wonder dat we stoofperen vaak in de herfst en winter als bijgerecht eten. Als je de peren in de koelkast bewaart, kunnen ze enkele weken meegaan.

Let op: voor het koken van stoofperen gebruik dus geen ‘gewone’ peren, zoals de Conference.

Stoofperen schillen en snijden

Voordat je de peren kookt, moeten ze eerst worden ontdaan van de schil. Als de stoofperen zijn geschild, snijd je ze in vieren en haal je het klokhuis eruit.

Heb je een Gieser Wildeman in huis gehaald? De kleine peertjes kan je ook in z’n geheel koken. De grote kun je beter doormidden snijden.

Stoofperen koken: hoe lang

Stoofperen moet je eerst koken voordat je ze kunt eten. Anders is de peer niet eetbaar. Eigenlijk kook je stoofperen niet, maar je stooft ze (what’s in a name).

Als de peren zijn geschild en gesneden, spoel je ze af. Leg de peren in een pan, zet ze net onder water en zet de pan op het vuur.

Laat de stoofpeertjes vervolgens op een zo laag mogelijk vuur koken. Stoofperen koken doe je net zo lang tot ze zacht en rood van kleur zijn. Vaak zijn de peren na een uur  al gaar, maar na ongeveer 2 tot 4 uur koken zijn ze ook mooi rood.

Om er zeker van te zijn dat je de lekkerste peertjes op tafel zet, kun je tussendoor de smaak en hardheid van de peer checken.

Stoofperen koken: wat doe je erbij?

Dit is de basis van het stoofperen koken. Maar bij het lekker maken van stoofpeertjes komt meer kijken. Om stoofperen écht lekker klaar te maken, moet je bij het stoven van de peren wat ingrediënten toevoegen:

Basis-ingrediënten

  • Kaneelstokje
  • Suiker
  • Kruidnagel
  • Steranijs
  • Laurierblaadjes
  • Citroen of sinaasappel
  • Rode wijn of port
  • Maïzena (om het sap te binden)

Per recept verschilt het nogal wat je wel en niet gebruikt (en hoeveel), maar vaak bestaat het uit een combinatie van de bovenstaande ingrediënten. Speel ermee en ontdek zelf wat je wel en niet lekker vindt!

Breng voordat je de stoofperen in de pan doet eerst de ingrediënten die je wilt toevoegen aan de kook in een ruime hoeveelheid water. Voeg vervolgens de stoofperen toe en laat stoven tot ze gaar zijn.

We hebben een lijst met de lekkerste recepten voor stoofperen voor je gemaakt, zodat je direct aan de slag kunt! Want naast een verschrikkelijk lekker bijgerecht, kun je er ook niet te evenaren desserts mee maken.

Recepten met stoofpeertjes

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.