Redactie
Redactie Dessertrecepten 10 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Karameltaartjes met stoofperen

Een prachtig dessert voor kerst: karameltaartjes met stoofperen. Je kunt zelf deeg maken, maar ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.

Schil de peren en snijd de onderkant recht af (zo blijven ze mooi staan). Laat ze heel en laat het steeltje eraan. Snijd via de onderkant het klokhuis eruit.

Doe de peertjes in een pan met de witte wijn, de specerijen en de suiker. Vul aan met water tot ze net onder staan. Stoof de peren ongeveer 3 uur op laag vuur, schep ze regelmatig voorzichtig om.

Doe het blik gecondenseerde melk ongeopend in een pan en vul de pan met water tot het blik onder staat. Kook het blik twee uur lang op laag vuur en laat afkoelen.

Doe voor het korstdeeg de bloem met het zout en blokjes ijskoude boter in een keukenmachine. Maal tot er een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg 1 eetlepel koud kraanwater en het ei toe en maal tot het deeg een bal wordt. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het snel door. Vorm tot een platte schijf en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast. (Je kan ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken)

Verwarm de oven voor op 200°C en vet de tartelette-vormpjes in. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een plak van 1 cm dik. Snijd lappen uit die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden. Druk het deeg goed aan en snijd het netjes af langs de randjes. Prik gaatjes in de bodem. Leg stukjes bakpapier in de bekleedde vormpjes en bak het deeg 15 minuten met een blinde vulling, daarna nog ongeveer 10 minuten zonder vulling. De bodems moeten mooi goudbruin zijn. Laat afkoelen

Maak het blik (nu karamel geworden) gekookte gecondenseerde melk open en roer de inhoud door. Vul de taartvormpjes met de karamel.

Haal de stoofperen na 3 uur uit het vocht en laat iets afkoelen. Zet ze op de taartbodem en garneer met geschaafde chocolade en eventueel een takje rozemarijn voor het kerstgevoel.

Tip: Ik serveerde deze taartjes met zelfgemaakte pistache-vanille nougat, maar ze zijn ook heerlijk met een bol vanille of kaneelijs!

Fotografie: Carola Doornbos
Foodstyling en recepten: Marie-Sophie Wigbers
Styling: Annamarieke van Groningen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.