Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Ho, stop: gooi de schillen van uien of knoflook niet weg! Dit maak je er mee

Als groot voorstander van niets weggooien zijn we inmiddels al flink aan het wecken, pureren en fermenteren geslagen. En met ons vele anderen. We stuitten namelijk op berichten dat ook het weggooien van de schillen van uien en knoflook zonde is. Dit maak je er namelijk mee.

Spoiler alert: het klinkt de moeite waard.

Dit maak je van de schillen van uien en knoflook

Of het nou gaat om de steel van een broccoli of de schillen van een mandarijn; bij Culy zijn we altijd geïnteresseerd in het optimaal verwerken van ingrediënten. Is het niet voor het klimaat, dan is het wel voor de portemonnee. De beste uitkomst voor alle betrokken partijen dus.

knoflook pletten met zout stock unsplash
Bron: Unsplash

Schillen van knoflook en uien

Aangezien we groot fan zijn van beide ingrediënten, verzorgen we beide dan ook zo goed mogelijk. Bijvoorbeeld door knoflook op de juiste manier te bewaren, en ook overgebleven uien te karameliseren in de oven. Niet heel gek dat we onze oren spitsten toen we verbaasd werden aangekeken op het moment dat de schillen richting de prullenbak gingen.

Bewaar die schillen

Ben je in het bezit van een goede berg uien- of knoflookschillen, dan heb je binnenkort een voorraadpot vol smaakmakers te pakken. Door de schillen namelijk goed te wassen, te drogen en erna in de oven te verwarmen, bieden ze een hoop mogelijkheden. Verdeel het over een bakplaat en plaats voor zo’n 5 minuten in de oven op 160 graden.

Werp de boel vervolgens in de keukenmachine en vermaal het tot poeder. Voeg er eventueel wat zout en andere fijngemalen kruiden aan toe en jawel: jouw broodje ei/burger/kommetje rijst krijgt een hele andere dimensie.

Gezonde bone broth / bottenbouillon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

In de bouillon

Andere optie – ook handig wanneer je met iets minder schillen te maken hebt – is om het te verwerken tot een bouillon. Zoals je dit ook kunt doen bij een visbouillon met alles wat achterblijft van garnalen of krabben, geef je ook met het ‘afval’ van uien en knoflook een extra laag aan je bouillon. Was het eerst goed en combineer met overige kruiden voor een veelzijdige basis.

Meer over bewaren:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.