Mosselen koken: zo kook en bereid je de beste mosselen

Mosselen, you either love them or you hate them. Wij bij Culy vinden ze héérlijk, en al helemaal op een terras in de zon. Maar hoe kun je ook alweer het beste mosselen koken? Wij redden je uit de brand en zetten het even op een rijtje.

In Nederland boffen we natuurlijk met een regio als Zeeland, want Zeeuwse mosselen zijn fantastisch qua kwaliteit en van het Zeeuwse mosselseizoen profiteren we wel 9 maanden lang (meer bepaald van begin juli tot april het jaar erop).

Mosselen schoonmaken

Om mosselen schoon te maken dien je ze eerst en vooral een paar keer goed te spoelen in een bak met koud water. Verwijder de kapotte schelpen. Zitten er een paar opvallend zware mosselen bij? Daar zit waarschijnlijk zand in, dus die gooi je liever weg.

Heb je nog wat tijd voordat de mosselen op tafel moeten? Laat ze dan nog rustig een tijdje in de bak met koud water liggen.

We moesten er maar liefst vier verschillende supermarkten voor afgaan, máár de aanhouder wint💪🏼Het is hierdoor wel een wat late lunch geworden but I really don’t care. Deze zwangere dame is erg happy nu😋 #mosselen #mussel #vis #cravings #lekkeretrek #lunch #genieten #food #foodie #blijei #snellehap #eten #smakelijketen

152 Likes, 19 Comments – Daisy 🇨🇦 🇳🇱 (@healthy_dutchie) on Instagram: “We moesten er maar liefst vier verschillende supermarkten voor afgaan, máár de aanhouder wint💪🏼Het…”

Mosselen koken

Nadat je de mosselen hebt schoongespoeld kan je ze in een hoge pan aan de kook brengen. Dat doe je door een klein laagje water (al dan niet met bouillon of witte wijn) te laten koken en de mosselen vervolgens zo’n 4 minuten te laten meekoken gedurende 4 minuten.

Belangrijk is dat je ze niet te lang kookt, anders worden ze taai! Check als je de mosselen van het vuur haalt even of de meeste mosselen open zijn gegaan. Zo niet, zet dan nog 1 à 2 minuten op het vuur.

Mosselen bereiden

Als je dit super simpele principe eenmaal doorhebt, kun je beginnen om te variëren met smaken en garnituren. Daarvoor duiken we graag in ons archief. Deze mosselen in saké zijn bijvoorbeeld de hemel. Of verkies je mosselen in cevichestijl? Kan ook! En wist je dat mosselen in tomatensaus ook erg lekker zijn? Laat je creativiteit vooral de vrije loop.

Dag later nog mosselen over? Hier lees je wat je er allemaal mee kunt.

Meer kooktips

Wat eten we met Kerst? Download het gratis Culy Kerst Kookboek!

Schrijf je in de voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
Mosselen koken: zo kook en bereid je de beste mosselen
Sluiten