Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 7 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zelf makkelijk noodles maken met een schaar: het kan met jian dao mian

Denk je aan zelf noodles maken, dan is de kans groot dat je hier een aantal uur voor uit wilt gaan trekken. Of helemaal niet en regelrecht een restaurant opzoekt waar ze dit dagelijks doen. Meet jian dao mian: een Chinese techniek waarbij je in een mum van tijd en met weinig ingrediënten je eigen noodles, zo de pan in knipt.

Nee, dit is geen droom, dit kun je gewoon zelf.

Zelf makkelijk noodles maken met een schaar: het kan met jian dao mian

Lekker, al die gedroogde noedels, maar een bordje zelfgemaakte noodles overtreft toch echt alles. Ook fijn: de handgemaakte variant is zo smaakvol dat het verder vraagt om weinig andere ingrediënten. Biang biang noodles zijn hier misschien wel hét ultieme voorbeeld van.

Met de schaar

Lui als we zijn, hebben we niet altijd zin om urenlang in de keuken te staan met een hoop gepriegel en gedoe. In dat geval biedt jian dao mian dus uitkomst: de noodles zijn vooral te vinden in het Chinese Shanxi, wat bekend staat om de vele soorten en maten noodles op basis van tarwe. De kleine speelse vormpjes zijn vooral lekker in soepen, gebakken noedelgerechten of met een simpele saus op basis van olie.

Jian dao mian

Serena Dai van Bon Appétit maakt dit recept regelmatig en zorgde voor een ware noodlehype na de publicatie van haar artikel. Niet heel gek, wanneer je bedenkt dat het deeg alleen maar bestaat uit bloem, water en zout. Tel daar bij op dat je de noodles direct van een bol deeg (!) de pan in knipt en je weet: dit wordt een nieuwe favoriet.

De noodle

Door de kleine noodles te knippen krullen ze om in het kokende water, wat een speelse schelpvorm tot gevolg heeft. Kun je de druk van het snelle knippen de eerste keer niet aan, knip ze dan gerust eerst in een kom, om vervolgens alles in één keer te koken. Het resultaat: een chewy noodle die – volgens Serena Dai – qua bite ergens tussen al dente en gummibeer in zit.

Meer over noodles:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.