Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 16 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Mosterdpoeder: wat kun je er allemaal mee?

Een pot mosterd heb je waarschijnlijk wel steevast in je koelkast staan. Maar wat minder vaak voorkomt, is een potje mosterdpoeder in de voorraadkast. Terwijl het je culinaire leven zo kan verrijken. Maar wat kun je eigenlijk allemaal met mosterdpoeder?

Mosterdpoeder: wat kun je er allemaal mee?

Waar mosterd bekend staat om de zure tonen, is dat bij mosterdpoeder niet het geval. Mosterdpoeder is namelijk gedroogd mosterdzaad, ontdaan van z’n jasje, wat een geel poeder tot resultaat heeft. Voeg je daar vloeistof aan toe, dan kom je qua pittigheid in de buurt van bijvoorbeeld wasabi. Die hitte is te danken aan hoe het poeder zich ontwikkelt nadat je vloeistof toevoegt.

Mosterdpoeder
Bron: Unsplash

Mosterd vs. mosterdpoeder

Het echter niet zo dat je alleen wat water aan het poeder toevoegt en dan een huisgemaakte mosterd hebt. Desondanks kan mosterdpoeder een fantastische invloed hebben in de meest uiteenlopende gerechten. Voeg je zuur toe, dan balanceert het de smaak en krijgt het geheel aan aangename pittigheid in plaats van een pijnlijke.

Piccalilly

Zeg je zuur en saus, dan zeg je piccalilly. Het ultieme recept om met mosterdpoeder aan de slag te gaan. Sowieso een tip: maak een keer een batch piccalilly waar je een heel jaar plezier van zal hebben.

> Naar recept: Culy Homemade: zo maak je de lekkerste piccalilly

piccalilly
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Soja-mosterdsaus

Op zoek naar saus voor bij een steak? Een erg makkelijk exemplaar met slechts 3 ingrediënten is dit recept voor een soja-mosterdsaus van Food52: pittige umami-rijke saus, perfect bij biefstuk. Meng eerst het mosterdpoeder met het water, waardoor het poeder de tijd krijgt om z’n smaken te ontwikkelen. Eenvoudiger gaat het niet worden.

Mosterdpoeder in je rub

Eentje die misschien iets meer voor de hand ligt: verwerk mosterdpoeder in een droge rub voor je spareribs of procureur. De combinatie van de verschillende gedroogde kruiden trekt in het vlees en maakt het geheel tot een smaakbommetje van de barbecue.

> Naar recept: De ultieme marinade voor vlees voor op de barbecue

gevulde eitjes

Gevulde eieren

Klaar met die retro kerriesmaak en zin in gevulde eieren met een kick? Voeg dan eens een theelepeltje mosterdpoeder toe aan je gevulde-eierenmengsel. Wees trouwens niet te gortig, laat het even staan voordat je proeft en extra poeder toevoegt; zo voorkom je dat je verrast wordt nadat je alle eieren al gevuld hebt.

> Naar recept: Culy Homemade: gevulde eitjes op 3 manieren

Meer over gedroogde kruiden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.