Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over berbere kruiden: de spannende specerijenmix uit Ethiopië

Een goede specerijenmix is vaak een shortcut naar een geweldig gerecht met lekker veel smaak. Denk maar aan ras el hanout (waarmee je couscous in een handomdraai spannender maakt) of shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder waarmee je zelfs een nederig eitje sexy maakt). In dat rijtje horen ook berbere kruiden thuis: een lekkere specerijenmix uit Ethiopië.

Grote pannenkoeken met verschillende vlees- en groentebereidingen (injera), deeglapjes met roerei en honing (fatira) of kruidige curry met drumsticks (doro wot): de Ethiopische keuken is fantastisch rijk en boeiend om te ontdekken. Een belangrijk aspect in de bereiding van Ethiopische gerechten zijn uiteraard de kruiden, waarbij berbere kruiden vaak een grote rol spelen.

Wat zijn berbere kruiden

Berbere kruiden worden ook wel de ruggengraat van de Ethiopische keuken genoemd. Deze traditionele specerijenmix bestaat meestal uit rode chilipeper, fenegriek en gember, aangevuld met warme kruiden als koriander, komijn, gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, cayennepeper en kardemom.

Dat is het basisidee, maar uiteraard verschilt de ene mix wel wat van de andere. Ook typische Ethiopische specerijen (die hier minder bekend zijn), zoals korarima en ajwain worden soms toegevoegd. Hoe dan ook is de smaak van de mix altijd ontzettend rijk en zowel een beetje spicy, een beetje zoet als een beetje citrusachtig.

Nog interessanter: wat kun je ermee?

Berbere kruiden zijn heerlijk in stoofpotjes of om vlees en/of groenten snel veel smaak te geven. Je kunt er ook vlees mee inwrijven voordat je het gaat grillen (in de oven of op de barbecue).

Ook interessant: vaak wordt ook een pasta gemaakt van berbere kruiden, olie en rode wijn, awaze heet dat. Vaak staat awaze op tafel als bijgerecht of dip.

Dankbaar potje

Berbere kruiden koop je trouwens gewoon bij de Albert Heijn (makkelijk!), maar je zou ook je eigen mix kunnen maken. Je kunt een bestaand recept gebruiken als uitgangspunt en hier en daar je eigen ding doen (beetje meer kaneel hier, beetje minder chili daar…).

Vroeg of laat ben je dankbaar dat er zo’n potje in je voorraadkast staat. Wedden?

Zo maak je zelf je favoriete ‘kant-en-klare’ kruidenmix

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.