Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 30 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zo maak je de lekkerste piccalilly

Piccalilly is van oorsprong een Engels product, maar is inmiddels wel bijna bij iedereen in de kast te vinden. Dit friszure sausje werd gebruikt om groenten langer houdbaar te maken, met behulp van azijn, mosterd en kurkuma. Wil je het ook een keer zelf maken? Zeker doen! Het is namelijk zo gepiept.

Als je eenmaal zo’n pot zelfgemaakte piccalilly in je kast hebt staan, zul je veel makkelijker geneigd zijn om het te gebruiken in gerechten. Op een broodje met oude kaas, bij stamppot, patat of bitterballen met piccalillymayo, bij bonenschotels (zoals een captains diner) of op crostini met goede ham. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Piccalilly is trouwens een geweldige manier om restjes groenten op te maken. Eigenlijk kun je er bijna alle hardere groenten in kwijt. Ook lekker: probeer eens een stukje ananas, appel of mango erbij te doen (gebruik dan wel minder suiker), voor een iets zoetere piccalilly.

Piccalilly
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Zo maak je zelf piccalilly

Snijd de groenten in kleine stukjes. Hoe kleiner de groenten worden gesneden, hoe fijner de piccalilly. Bestrooi de groenten met zout, schep in een kom en zet er iets zwaars op (bv. een zware pan of schaal).  Zet in de koelkast voor minimaal 4 uur (of de hele nacht).

Spoel de groenten goed af en laat ze uitlekken. Meng ondertussen (in een vijzel of hakmolen) het mosterdpoeder, korianderzaadjes, mosterdzaadjes, kurkuma, kerrie, peper en de bloem door elkaar.  Kneus de zaadjes. Voeg vervolgens 3 eetlepels van de witte wijnazijn toe, zodat je een papje krijgt.

Zet de overgebleven witte wijnazijn op het vuur, samen met de suiker en laurier. Breng dit langzaam aan de kook. Schep het papje erin en roer door totdat het begint te binden. Voeg de groenten toe en laat nog ongeveer 2 minuten zachtjes pruttelen. Hou je niet zo van een erg knapperige bite? Kook de groenten dan wat langer mee.

Schep de groentemix in schone weckpotten (even koken in water of in de vaatwasser, die is ook heet genoeg!) en sluit goed af. Bewaar koel en donker. De piccalilly is (mits goed geweckt) minstens 6 weken houdbaar in de koelkast.

piccalilly
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Lekkere recepten voor erbij:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.