Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 16 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Het 010/020 diner keert terug op 17 april (en daar wil je bij zijn)

Je kunt natuurlijk te gek uit eten gaan bij één restaurant, maar je kunt op een avond ook bij zes verschillende toprestaurants tegelijk eten. Dat is de formule van de 010/020 diners; een volledig verzorgd zesgangendiner met een line-up van restaurants uit Amsterdam en Rotterdam die je samen een legendarische avond bezorgen.

Na een winterslaap (je weet wel, door corona enzo) keert dit fantastische fenomeen weer terug en wel op 17 april bij restaurant Renilde.

010/020 diner bij Renilde

De 010/020 diners – een initiatief van Guus Thijssen – pendelden halfjaarlijks tussen Amsterdam en Rotterdam en maakten zelfs een uitstapje naar New York om Nederland culinair op de kaart te zetten.

Voor deze editie staan restaurants Choux, Fermin, Coba, Putaine en De Kas klaar om je in de culinaire watten te leggen. Plaats delict: Restaurant Renilde in Rotterdam, waarvan het keukenteam de lijst compleet maakt. Dit restaurant – dat zich op de zesde verdieping van het Depot van Museum Boijmans bevindt – opende ongeveer een jaar geleden zijn deuren, met aan het roer chef Jim de Jong (hem ken je misschien nog van Restaurant De Jong, dat zich onder de Hofbogen in Rotterdam bevond).

Chef’s night out

Het was ook Jim die Guus aan zijn jasje trok met de vraag: “Waar blijft het volgende 010/020-diner?” Die vraag werd met enthousiasme beantwoord. En Renilde – dat zich natuurlijk op een supermooie en bijzondere locatie bevindt – wilde wel hosten. Volgens Jim is een grote reden om deel te nemen aan deze diners, contact hebben met vakgenoten. Daarom vinden ze ook op maandagen plaats, als de restaurants gesloten zijn.

Jim: “Het concept is ontstaan omdat het voor chefs leuk is om bij elkaar te komen en gedachten en ideeën uit te wisselen. Ik verheug me op het contact onderling, een beetje klagen (lacht) en vertellen hoe het dan bij ons is. We bevinden ons in een groep restaurants die een hoop overeenkomsten hebben, maar je spreekt elkaar niet gauw. Dit soort avonden zijn daar de perfecte gelegenheid voor.”

Mooie bijkomstigheid is ook dat de chefs letterlijk een kijkje bij elkaar in de keuken krijgen. “We leren van elkaar. We zijn niet alleen concurrenten, je bent ook samen iets aan het doen om de horeca mooier te maken, voor een publiek dat graag uit eten gaat”, aldus Jim.

Samen opmaken

Ook staan de chefs ineens samen een gerecht af te maken. Jim: “Ieder restaurant verzorgt een eigen gerecht en gang, maar we helpen elkaar met het opmaken, om de saus gereed te maken. Ook wel bijzonder dat je dan ineens moet luisteren naar een andere chef en andermans creatie op de borden aan het leggen bent.”

Daarover gesproken: weet de chef al wat hij gaat serveren? “Nog niet, maar wij maken in ieder geval het hoofdgerecht. Iedereen moest z’n hand omhoog steken, ik heb het plaatsje gekregen dat over is. Van sommige restaurants weten we al wat ze gaan doen en we stemmen het natuurlijk wel af, zodat je niet twee keer coquilles achter elkaar krijgt. Maar ik bepaal alles redelijk à la minute, aan de hand van het gevoel van de dag en de ingrediënten die worden geleverd. Er komt vast wel weer iets creatiefs uit wat het gevoel van het moment weerspiegelt.”

Orkest

Tot slot willen we nog weten of het anders voelt om nu eens de hostende partij te zijn. Jim: “Je bent er nu wel verantwoordelijk voor dat alles in grotere lijnen goed verloopt. Van alle chefkoks ben je dé chefkok en dat is omdat het in jouw keuken plaatsvindt. Er is altijd één iemand die zorgt dat het orkest speelt en de voortgang van de avond zal in onze handen liggen.”

Maakt dat het iets minder ontspannen misschien? Jim: “Nee hoor, bij ons in de keuken stak iedereen meteen z’n hand op, iedereen wil komen en werken. We zijn met zoveel mensen dat het allemaal behoorlijk relaxed is. Er is ruimte zat om heel veel lol te hebben en dat is toch vooral de insteek.”

“Van alle restaurants die deelnemen komen ook de maîtres en bediening mee, zij leiden alles aan de voorkant. Het lijkt altijd een beetje een chefsfeest, maar we doen het met z’n allen.”

010/020 diner 2023 Renilde
Bron: Buro Eetkunde

Tickets

De tickets voor het 010/020 diner bij Renilde op 17 april kosten € 128,50 p.p. voor een volledig verzorgde avond. Ze gaan online in de verkoop op 18 maart om 11:00 uur via de website van Buro Eetkunde; het nieuwe platform van Guus Thijssen (de organisator).

Meer toprestaurants uit 010 en 020:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.