Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 14 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Zo tover je een kant-en-klare bouillon (van een bouillonblokje) om tot iets goddelijks

Er is ons allemaal aangeleerd dat een kant-en-klare bouillon (van een bouillonblokje) voorschotelen aan je gasten, geen porem is. Je moet zelf aan de slag met merg, groentes en andere smaakmakers die je uren hun smaken laat afgeven aan het water in de pan. Maar: het kan anders. Je kunt namelijk een makkelijke bouillon maken van een bouillonblokje, die precies zo smaakt alsof je ‘m helemaal zelf hebt gemaakt. Wij geven je tips!

Want oké, we geven toe: zo’n zelfgemaakte bouillon is toch net iets lekkerder dan enkel een zout ‘aanmaakblokje.’

De basis: het bouillonblokje

Om te beginnen start je ‘t beste met een ongezouten (of laag in zout) kippenbouillonblokje. Je kunt ook groentebouillon gebruiken, maar dan zal je smaak iets minder intens zijn. Wél kun je er dan voor kiezen om meer van onderstaande ‘garnituren’ toe te voegen aan de makkelijke bouillon. Zo wordt de smaak toch iets intenser.

Let wel op dat je het niet té bont maakt. Kies één tot vier van de onderstaande smaakmakers om je kant-en-klare bouillon op te krikken. Laat het geheel 30 minuten op middelhoog vuur zachtjes doorkoken en giet de boel af. Et voilà; je hebt een bouillon van een bouillonblokje die smaakt alsof je er uren mee in de weer bent geweest.

Bone broth recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: heerlijke bone broth voor het ontbijt (drinkbouillon)

De korst van de Parmezaanse kaas

Sowieso een goed idee om altijd (we herhalen: altijd) de korsten van je Parmezaanse kaas te bewaren. Ze doen het namelijk ook super in risotto’s en andere mediterrane stoofgerechten. Maar dus ook in deze makkelijke bouillon. Als je de korsten mee laat sudderen, geven ze namelijk die heerlijke umami-smaak af waar we zo van houden in de kaas.

Onthoud hierbij dat je bij Parmezaan korsten het principe “hoe meer, hoe lekkerder” kunt hanteren. Gebruik op één pannetje bouillon drie korsten van de Parmezaanse kaas en je makkelijke zelfgemaakte bouillon zal direct een diepere smaak krijgen.

Een soffritto, sofrito of mirepoix

Maak, als je een goeie smaakvolle saus wilt voorschotelen, altijd een soffritto. Dit is een mengsel van brunoise gesneden (in mini blokjes) wortel, ui en bleekselderij. Dit mengsel fruit je aan en laat je even goed zweten in de pan. Doe dit lekker lang, zodat het mengsel zich in hoeveelheid bijna vermindert en op een boemboe of currypasta gaat lijken. Pas dán zijn alle smaken zo geconcentreerd dat je soffritto, sofrito of mirepoix (alle drie hetzelfde) een smaakbom voor je makkelijke bouillon is.

bouillon van Grana Padano met witte bonen en groenten
Bron: Winnie Verswijvel

Heerlijke bouillon van Grana Padano met witte bonen en groenten

Knoflook

Uiteraard is knoflook ook in je bouillon een smaakmaker waar je gerust u tegen mag zeggen. In de Culy-keukens kan deze ‘look’ in ieder geval niet meer ontbreken. Zéker niet in onze makkelijke bouillons. Let wel op wanneer je de knoflook toevoegt aan je bouillon. Gebruik je een soffritto, voeg de knoflook dan toe als je soffritto bijna klaar is. Anders brandt ‘t misschien aan en verbrande knoflook is voor niemand een feestje.

Warme specerijen

Voeg warme specerijen in z’n geheel toe aan je makkelijke bouillon en ze zullen de basissoep een diepere aardse laag geven. Umami noemen we dat ook wel. Wat warme specerijen dan zijn? Kardemompeulen, steranijs, komijnzaad, korianderzaad, mosterdzaad, venkelzaad en peper- of pimentkorrels.

Voeg ze te allen tijde toe in hun geheel en ga dus niet op zoek naar gemalen kardemom of venkelzaad. Hoe makkelijk dat ook is, het zal je bouillon geen goed doen. Deze smaken zijn namelijk anders dan wanneer je de hele zaden toevoegt en het resultaat zal een ietwat zurige bouillon zijn. Zeker als je ‘m te lang doorkookt.

Vis in tomatenbouillon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: kabeljauw in tomatenbouillon met verse kruiden

Een bouquet garni

Maak voor je bouillon een bouquet garni, een bosje kruiden maar dan chique, van houterige kruiden. Wat dat zijn? Neem kruiden zoals rozemarijn, oregano, marjolein, salie, dragon of tijm. Deze kruiden geven erg veel smaak af terwijl ze lekker badderen in jouw makkelijke bouillon. Even wassen onder de kraan, samenbinden met een touwtje erom en laat ze lekker zwemmen in het pannetje.

Gedroogde paddenstoelen

Een Culy-tip die je érg ten harte moet nemen: houd altijd een zakje of bakje gedroogde paddenstoelen achter in je voorraadkast. Deze jongens lijken namelijk onschuldig, maar zijn dé smaakbommen in je makkelijke bouillon, maar ook in risotto’s, ramen, hotpots en andere gerechten waar ze langzaam in kunnen sudderen.

Tip: wil je je makkelijke bouillon vega houden, maar toch een ‘vlezige’ smaak meegeven? Gebruik dan gedroogde shiitakes. Deze paddenstoel geeft een heerlijke warme, aardse smaak af zoals vlees dat ook kan.

Gefermenteerde pasta’s

Pit en umami toevoegen aan een bouillon is een van de makkelijkste manieren om instant smaak te krijgen. Gefermenteerde bonen- of chilipasta’s zijn daar bij uitstek geschikt voor en echt je beste bouillon-vriend. Gebruik een miso of Koreaanse doenjang voor umami.

Wil je pit, ga dan voor een gochujang, harissa of sambal oelek. Wees, zeker bij de pittige pasta’s, voorzichtig met smaak toevoegen. Begin met theelepels en blijf proeven. Hoe makkelijk deze bouillon ook te maken is, het zou zonde zijn als je ‘m verknalt met een té pittige smaakmaker.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.