Redactie
Redactie Inspiratie 25 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Een klassieke smaakmaker: het bouquet garni

In veel (klassiek Franse) kookboeken wordt erover geschreven: bouquet garni. Maar, wat is het precies? En waarom wordt het zoveel gebruikt? Culy legt het je uit. 

Een bouquet garni is één van de meest gebruikte ‘producten’ om gerechten smaak te geven en wordt vaak meegegaard in bijvoorbeeld soepen, sauzen of vleesgerechten.

Over het algemeen bestaat het bouquet garni uit een (hard) kruidenmengsel, samengesteld uit takjes verse peterselie, tijm en een laurierblaadje. Afhankelijk van de regio, het seizoen en het gerecht worden er nog andere smaakmakers aan toegevoegd zoals bijvoorbeeld rozemarijn, bleekselderij, wortel, prei en salie.

Zelf maken

Om het bouquet te maken worden de kruiden (en eventuele groenten) samengebonden met een stukje keukentouw of samengevoegd in een speciaal zakje of stukje doek.

Vervolgens kun je het gebruiken om mee te laten trekken in een gerecht naar keuze. Hierbij is het wel van belang dat het voldoende vocht bevat, omdat het anders niet optimaal z’n smaak kan afgeven.

Wil je in één keer meerdere boeketjes maken en ze bewaren? Droog de kruiden dan eerst en bewaar vervolgens in een luchtdicht zakje of bakje.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.