Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Culy ontdekt: vegetarisch menu door sterrenchefs van Cook Like a Chef

Nog voordat chefs hun gerechten in bakjes gingen verpakken vanwege de restaurant-lockdown was daar al Cook Like a Chef. Hun concept draait om luxe, compleet verzorgde menu’s van (sterren)restaurants, die je thuis afmaakt. Nieuw is hun box met een vegetarisch vijfgangenmenu van maar liefst vier sterrenrestaurants (hou je vast): De Librije, Aan de Poel, Parkheuvel en de Kromme Watergang. Culy probeerde ‘m uit.

Bestel je een box bij Cook Like a Chef, dan maak je de agenda leeg, stroop je de mouwen op en verwarm je de borden voor. Want dichter bij thuis (sterren)restaurantje spelen kom je niet.

En dan hoef je gelukkig geen begenadigd thuiskok te zijn: de instructies zijn heel helder en niet te ingewikkeld (er zijn zowel bijgeleverde receptkaartjes als een online instructievideo beschikbaar).

Met Cook Like a Chef zet je thuis een menu van een sterrenrestaurant op tafel

Het vegetarische menu van Cook Like a Chef

Voor het eerst biedt Cook Like a Chef nu ook een vegetarisch menu aan (een veganistisch menu is trouwens ook net gelanceerd, geheel gekookt door Parkheuvel**. Heel interessant trouwens voor wie ook nieuwsgierig is naar de manier waarop sterrenrestaurants omgaan met de toenemende vraag naar vegan gerechten), met vijf gerechten van vier bekende sterrenrestaurants.

Alle ingrediënten voor onze sterrenmaaltijd worden supernetjes geleverd in één doos. In de doos zijn zelfs vakjes aangebracht en per vakje zijn alle ingrediënten van een gerecht/restaurant gesorteerd. Heel overzichtelijk. Ook op alle bakjes een sticker van welk restaurant – met een eigen kleur – en wat erin zit. Dus geen ingewikkelde bakjespuzzel (zoals we die nog weleens tegenkwamen tijdens de lockdown).

Ja, achteraf misschien: als je ongeveer 101 kleine, lege plastic bakjes overhebt. Het bedrijf legt uit dat hiervoor gekozen is om de ingrediënten zo goed mogelijk te kunnen vervoeren én vers te houden, maar spoort ook aan om ze actief te hergebruiken in plaats van ze direct weg te gooien. De mono-plastics zijn in ieder geval ook 100% recyclebaar.

Vegetarische pastinaaksoep met eclair
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

We willen er wel tien

We beginnen met een voorgerecht van restaurant Aan de Poel**. En wat een leuk gerecht is dat. Van de éclair met eekhoorntjesbroodcrème willen we er wel tien. De éclair is gesuikerd, wat een krokant en tof contrast geeft met de hartige, aardse umami van de vulling.

De pastinaaksoep met peperolie knipoogt naar de welbekende tom kha kai soep, maar dan lichter, frisser en verfijnder. De druppeltjes peperolie geven wel de kick, maar zonder het brandende dat chilipeper kan hebben. Kortom: we beseffen maar weer dat we hier met gerechten op topniveau te maken hebben.

Vega trtaar van dry aged biet
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Iconische klassieker in een moderne vega versie

Dit smaakt natuurlijk als een malle naar meer, dus gaan we gauw verder met het vega gerecht van Parkheuvel**. De chefs maakten een tartaar van dry aged rode biet met kwartelei, little gem, radijs, pijnboompitten en gefrituurde kappertjes.

Het gerecht barst van de mooie zuren en texturen. De biet blijkt met zijn haast ijzerachtige smaak een passende vervanger van rundvlees. Door het dry-agen heeft de groente zelfs een gelijkende structuur  gekregen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe je een iconische klassieker in een hedendaagse, vegetarische versie kan gieten die alle smaakpunten aantikt.

Librije vegetarisch bloemkool
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Bloemkool van De Librije

Het is vervolgens aan De Librije*** om ons verder in te pakken met een gerecht van gebakken bloemkool, kerrie madras en gerookte amandel.

De bijgeleverde (bijna neongele) saus heeft een prachtige viscositeit. Dat krijg je thuis never nooit zo voor elkaar natuurlijk. Het gerecht heeft verder gewaagde zuren, maar wij houden daar wel van. Bovendien biedt de boterige kerriecrème mooi tegenwicht.

Een hele leuke vondst vinden we de krentjes bij dit gerecht (vraag ons niet waarom, maar we horen Jonnie Boer dit gewoon uitspreken: krentjes). We zouden nooit bedacht om die aan een dergelijk gerecht toe te voegen (of überhaupt om ergens krenten bij te doen), maar het werkt.

De gele saus soppen we nog tevreden op met het brood vanmenno (van bakker Menno ‘t Hoen) dat erbij wordt geleverd en dat precies daarvoor bedoeld is.

Signature dish Kromme Watergang gerookte wortel
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Signature dish

De signature dish van restaurant De Kromme Watergang** speelt de hoofdrol in dit vegetarische menu: de Rooted Rebel genaamd.

Het is jammer dat het op dat moment donker is en we dit gerecht dus niet bij natuurlijk licht kunnen fotograferen, want tijdens het opmaken worden we al enthousiast van de aanblik van dit gerecht. De rook komt je al tegemoet als je het bakje van de wortel opendoet en de groente heeft dan ook een goede, stevige rooksmaak gekregen. Alleen nog even rondom bakken in de pan, waarbij ‘ie meteen een goede sear krijgt.

We draperen er volgens instructies van de chefs wat plukjes kimchi en schepjes wortel stamppot omheen, gevolgd door wortelpuree. Over de wortel heen mogen mayonaise en spicy ketchup. Dat geeft ons een beetje het idee van een frikandel speciaal, maar dan de culinaire-topchef-versie (en bovendien dus vega). Ontzéttend lekker.

Het enige wat ons niet helemaal duidelijk is, is waar de zwarte brioche precies voor dient (misschien moet deze culinaire frikandel speciaal op brood?), maar lekker is die absoluut.

Dessert toetje passievrucht framboos
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Framboos op steroïden

Het nagerecht nam Aan de Poel voor zijn rekening. Dat lijkt wel een kunstwerk – ja, zelfs als wij het in eigen thuiskeuken dresseren op het bord. De bevrediging is dus groot en dan hebben we nog geeneens geproefd.

Het is een dessert dat draait om framboos en passievrucht (met ruby chocolade) en dat komt luid en duidelijk binnen via de smaakpapillen. Verse framboosjes worden gevuld met frambozencoulis, wat het effect geeft van een framboos op steroïden. De boterige marbré is er heel prettig bij.

Vier topchefs, één vega menu

Waar kun je nou op één avond proeven van de kookkunsten van vier Nederlandse topchefs, in hetzelfde menu? We vinden het razend knap dat de gerechten van vier verschillende restaurants zo mooi op elkaar aansluiten en toch één vegetarisch menu vormen. Het zijn mooie porties, nergens wordt het ons te veel of te zwaar. Met Cook Like a Chef weet je wat je in huis haalt en dat dat van topniveau is.

Meer info en bestellen: cooklikeachef.nl

Parkheuvel** kookte een menu met producten van De Vegetarische Slager

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.