Redactie
Redactie Inspiratie 4 mrt 2013
Leestijd: 1 minuut

Claudia Roden in duizend-en-éen smaken de wereld rond

Grote kans dat je haar al kent: kookboekenschrijfster Claudia Roden is inmiddels een oude rot in het vak. Ze presenteerde haar eigen kookprogramma op BBC, gaf vele kooklessen en ontving de Johannes van Damprijs voor haar geweldige kookboek ‘De Joodse Keuken’. Inmiddels reist ze van Rusland naar Australië en van China naar Amerika om lezingen te geven over haar grootste passie: gastronomie!

Niet gloednieuw, maar absoluut de moeite waard om aan je collectie kookboeken toe te voegen is Claudia’s laatste boek ‘Duizend-en-éen smaken’ (origineel: Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey, and Lebanon). Reizend door de culy geschiedenis maak je kennis met de zinnenprikkelende keukens van Marokko, Turkije en Libanon.

De foto’s geven goed het recept weer maar om nou te zeggen dat ze spectaculair zijn: nee. Ook vinden we het jammer dat niet bij élk recept een foto staat. Toch maken de hemelse recepten en mooie (culturele) achtergrondverhalen veel goed. Ook de info over verschillende soorten brood, oliën en kruiden en specerijen is fijn.

Volgens Johannes van Dam is Claudia één van de beste kookboekenauteurs omdat ze haar kennis over de cultuur en historie van de mediterrane landen combineert met passie en een ultiem gevoel voor smaak.


Kookgodin Claudia Roden

Het boek is ingedeeld per land en vervolgens in voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Een fijne en logische indeling zonder poespas. Bij het lezen van de recepten waan je je heel even op een kleurrijke Marokaanse souk of een geurige Turkse specerijenmarkt.

Heerlijke mezze-gerechten uit Turkije worden afgewisseld met zoete deegwaren uit Libanon en smaakexplosies uit Marokko. Wie geniet er nou niet van zoete couscous met rozijnen en dadels, aubergine met granaatappel, yoghurt en tahini of  een romige amandelpudding?

Het ruim 345 pagina’s tellende Duizend-en-éen smaken koop je voor €19,95 bij de boekhandel.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.