Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 7 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is dé truc voor onweerstaanbare krokante aardappels en ovenfriet

In Nederland zijn we gek op aardappelen in alle vormen en maten. Van een puree, een gratin tot aan een rösti of zelfs kroketten. Je kunt het eigenlijk niet zo gek bedenken en we maken het met aardappels. Nu zijn we al een aantal jaar in de weer met krokante aardappels uit de oven en ovenfriet, want die zijn immers veel minder vet dan uit een frituur. En dat wil je natuurlijk  het liefst: gezonde frietjes. Maar het wil niet zo vlotten, met uitgedroogde of slappe frieten tot gevolg. Culy heeft de oplossing voor echte crispy aardappeltjes uit de oven en ovenfriet: rijstmeel.

Het is zo simpel en ook nog eens glutenvrij.

Crispy aardappels en ovenfriet
Bron: Unsplash

Krokante aardappels en frietjes uit de oven

De ultieme gebakken aardappels heb je al ruimschoots onder de knie en nu ga je de volgende stap maken: crispy aardappels en frietjes uit de oven. Je zult verbaasd staan hoe makkelijk het is, de oven doet voornamelijk al het werk en jij kunt aan tafel met de credits ermee vandoor gaan. Het enige wat je moet doen is een coating (lees: laagje) maken van rijstmeel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met water aan de kook.

Snijd de aardappels in de gewenste vorm, dat mag met of zonder schil, in partjes, plakjes, Vlaamse frieten of Franse frietjes. Volg je hart. Voeg de aardappels toe aan het kokende water en breng weer aan de kook. Zodra het water weer kookt, giet je de aardappels af. Dep droog met een theedoek of keukenpapier.

Video: hoe schil je een aardappel vliegensvlug?

Meng in een kom de aardappels met (olijf)olie en hussel dit goed door elkaar. Meng de rijstmeel met paprikapoeder (of chilipoeder voor pittige frietjes) en zout. Rol alle frietjes (of andere vormen) goed door het mengsel zodat alle kanten van de aardappels bedekt worden, schud een te dikke laag rijstmeel er ook weer af. Verdeel goed op een bakplaat met bakpapier en zet in de oven voor zeker 40 minuten, hussel de frietjes soms om. En voila, krokante aardappels of frietjes.

Dit zijn de lekkerste recepten met friet in de hoofdrol

Nice to know: rijstmeel wordt gemaakt van rijst en is dus van nature glutenvrij, handig om te weten als je daar niet tegen kunt! Rijstmeel kan een goede vervanger zijn voor tarwebloem, maar let op, vanwege het ontbreken van gluten gedraagt het zich wel anders tijdens het bakproces. Goede tips zijn te vinden op glutenvrij.nl!

Crispy aardappels en ovenfriet
Bron: Pexels

Ook zo ‘n zin gekregen in frietjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.