Redactie
Redactie Inspiratie 22 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de perfecte gebakken aardappels

Vaak worden gebakken aardappels niet zo knapperig als je zou willen of zijn ze zelfs nog niet gaar als ze eenmaal op je bord liggen. Culy geeft je 5 tips voor de perfecte gebakken aardappels! 

1. De aardappel

De perfect gebakken aardappel begint allemaal bij het ras. Het belangrijkst is de hoeveelheid zetmeel, want dat zorgt ervoor dat je aardappels goed knapperig worden.

Hoe je dit herkent? In een eerder artikel over aardappels roosteren schreven we al dat wij het liefst gaan voor lichtkruimige aardappelen. Hoewel kruimige aardappels meer zetmeel bevatten, valt de vastkokende soort weer minder uit elkaar. Door beiden te combineren krijg je daardoor best of both worlds.

Tip: snijd je de aardappels in grovere stukken? Ga dan voor kruimige aardappels, het is dan een stuk minder erg als ze een beetje uit elkaar vallen.

2. Voorkoken of niet?

Wat betreft het voorkoken kunnen we alleen maar zeggen: doe het wel. Hierdoor komt het zetmeel namelijk aan de oppervlakte van de aardappel, waardoor de kans op extra crunch alleen maar groter wordt. Daarbij kost het ongeveer evenveel tijd, omdat je ze anders veel langer moet bakken voordat ze gaar zijn.

Afhankelijk van de grootte kun je de in stukken gesneden aardappels een minuut of 5 voorkoken in gezouten water. Vervolgens laat je ze droog stomen in de pan en je bent ready to rumble.

3. Een grote pan does the trick

Dan de pan, want we zien nog te vaak dat de aardappeltjes worden gebakken in een te kleine variant.

Zorg ervoor dat ze de ruimte hebben en in één laag in de pan passen. Hierdoor zullen ze niet stomen en mooi knapperig bakken.

4. Zonnebloemolie to the rescue

Hoe lekker het ook is, boter verbrandt veel sneller dan zonnebloemolie. En om te zorgen dat je aardappels lekker knapperig worden kun je ze het beste bakken op een hoge temperatuur.

Ga dus voor een scheutje zonnebloemolie in het begin en voeg desnoods aan het einde nog een klontje boter toe.

Tip: je kunt hiervoor ook ghee gebruiken. Dit heeft een hogere verbrandingstemperatuur, maar nog steeds de heerlijke smaak van boter! Dit geldt ook voor kokosolie, alleen is de smaak hiervan weer anders.

5. Niet te veel schudden

Tot slot onze favoriete tip: ook wij zijn geneigd om de pan regelmatig te schudden en de stukjes te keren, maar hierdoor bakken ze veel minder snel.

Laat ze dus zo lang mogelijk op één kant liggen, totdat de randjes mooi bruin worden. Schud dan een keer en ga zo door totdat ze perfect gebakken zijn.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.