Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 10 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

7x de beste kooktips van Gordon Ramsay op een rijtje

De Britse topchef Gordon Ramsay in je eigen keuken? Misschien toch liever niet. Want na zijn programma’s als Hell’s Kitchen en Kitchen Nightmares zou ‘ie dan niet voor jouw lekkere pannenkoeken komen. Toch kan de Britse chef je wel een virtueel handje helpen met 7 gouden kooktips van Gordon Ramsay.

En dat is toch best handig.

7x de beste kooktips van Gordon Ramsay

Zonder geschreeuw, we beloven het!

Gordon Ramsay is fan van de pasta met gebakken feta van TikTok (en andere trends)

1. Kleine eierschillen opvissen

Hoe vaak gebeurt ‘t je niet dat je een eitje moet tikken en er een stukje schil meekomt. Uitermate irritant! En ‘t er dan even makkelijk uitvissen, ho maar. Want kleine eierschillen laten zich niet graag makkelijk opvissen. Toch kan dat wel. Een van de kooktips van Gordon Ramsay is namelijk eierschillen vissen met… een eierschil!

Pak het grootste stuk dat je van de eierschil hebt, en schep hiermee het kleine stukje uit je beslag. We geven toe: wij waren eerst ook huiverig, maar zijn helemaal om. Nooit meer pielen met theelepeltjes, mespunten en gebaksvorkjes.

2. Banaan om fruit te rijpen

Over de eetrijpe avocado’s uit de supermarkt hebben we allemaal hoogstwaarschijnlijk een sterke mening. Feit is vooral dat ze vaak nog niet eetbaar zijn. Maar ook ander onrijp fruit is zo onprettig. Zeker als op het moment suprème blijkt dat je fruit nog eventjes moet liggen.

Geen zorgen: Gordon Ramsay tipt ons om het fruit of de avocado (ook fruit volgens de wetenschappers) even apart te leggen met een banaan erbij. Laat ‘t een paar uur samen ergens liggen en je zult merken dat het fruit stukken rijper wordt. Deze truc werkt nóg beter als je de banaan en de onrijpe producten samen in een papieren zakje stopt.

3. Geen mandoline in huis? Gebruik de dunschiller

Oh de mandoline, you love it or you hate it. En hoewel het apparaat zijn werk vlijmscherp doet, is het een vijand van culinaire snelheidsduivels. Éven iets snel door de mandoline jassen kost je al gauw je vingertoppen en daar zit niemand op te wachten.

Ook als je geen mandoline hebt, kun je toch flinterdunne plakjes snijden van een aardappel, courgette, aubergine of andere groente. Gebruik hiervoor een dunschiller! Let wel op dat het oppervlakte dat je snijdt, stabiel op je snijplank kan liggen. Is dat niet zo, dan is de dunschiller net zo gevaarlijk als de mandoline.

4. Zout bij je roerei pas laat toevoegen

Goed, het is misschien geen hogere wiskunde, maar wat ons betreft wel een van de handigere kooktips van Gordon Ramsay. Hij vertelt ons namelijk dat wanneer je roerei of folded eggs maakt, je deze pas laat moet zouten. Hoe eerder je de eieren zout, des te vreemder wordt de structuur van je eieren. Je weet wel: zo’n gevalletje hotelontbijt-roerei.

Zout de eieren daarom pas als ze al eventjes in de pan liggen en bijna klaar zijn. Dan kan het zout geen ‘schade’ meer aanrichten aan de structuur én smaak van je roerei, maar doet ‘t enkel goede dingen. Dat wil je!

5. Knoflook persen zonder knoflookpers

We schreven er al eerder over, maar je kunt knoflook persen zonder knoflookpers. Wat zeggen we? Het is zelfs beter om knoflook te persen zonder knoflookpers. De knoflookpers is in de meeste gevallen vaak bot en perst de knoflook enkel door de harde kracht die je zelf gebruikt. Dit maakt de vezels in de knoflookteen kapot en zorgt voor die wrange nasmaak.

Hoe je dat dan doet? Gebruik in plaats van een knoflookpers enkel een snijplank, een vlijmscherp mes en wat keukenzout. Strooi wat zout op de snijplank, snijd de knoflook lichtjes en zodra het ‘stukjes’ zijn, veeg je met het blad van je mes naar links en rechts. Doe je dit lang genoeg dan ontstaat er vanzelf een knoflookpasta die zo delicaat is dat je er geen wrange smaak aan overhoudt.

6. Paprika’s van onder naar boven snijden

Een paprika is misschien wel een van onze favoriete groentes. Toch geeft ‘ie altijd zoveel rotzooi als je ook maar één mespunt verkeerd erin zet. Overal pitjes en te veel wit vruchtvlees aan de ‘goede’ stukken. Daarnaast is ‘t nogal een wiebelgroente en daardoor gevaarlijk om te snijden als je een onervaren snijder met een scherp mes bent.

Kooktip van Gordon Ramsay: zet je paprika allereerst op z’n kop. De bovenkant is namelijk altijd breder en daardoor leunt ‘ie dan stabiel op zijn grootste steunvlak. Snijd hierna met de vorm van de paprika mee naar beneden en draai ‘m telkens als je gesneden hebt. Zo krijg je perfect gesneden paprika stukken zonder vruchtvlees en vooral: zonder pitjes overal.

7. Citroenwater tegen bruin worden

Hoewel wij op het strand maar wat graag bruin worden, willen we dat van onze groentes en fruit niet. Het ziet er niet alleen onappetijtelijk uit, bruine groentes of fruit zijn ook een teken dat ‘t product niet meer vers is. Dit kun je tegengaan, mede dankzij een van de kooktips van Gordon Ramsay.

Meng hiervoor citroensap met water en giet dit over de appel, avocado of aardappels. Zo krijgen ze geen bruine uitslag. Bang dat de citroensmaak te sterk is? Geen zorgen: je kunt de groentes en fruit gewoon afspoelen voordat je ze gaat gebruiken.

Kooktips van andere bekende chefs:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.