Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De beste kooktips van Ottolenghi op een rij

We kunnen niet meer om ‘m heen: Yotam Ottolenghi heeft de laatste jaren het culinaire wereldje een behoorlijke oppepper gegeven als het gaat om bijzondere smaakcombi’s. Zijn recepten zijn niet aan te slepen en bijna iedereen is fan. En met zo’n groot scala aan recepten en informatie die ‘Otto’ de wereld inzendt, is een lijstje met zijn beste kooktips onmisbaar.

Wij gingen op zoek naar de beste kooktips van Ottolenghi en verzamelden ze voor je in een handige lijst. Scheelt weer geblader in kookboeken.

De beste kooktips van Yotam Ottolenghi op een rij

Want als híj het zegt, dan moet het wel zo zijn!

Bewaar de korsten van harde kaas

Een kooktip die we al kenden, maar die Ottolenghi er nog extra heeft ingedrild: de korst van kaas (Parmezaan of Pecorino in de meeste gevallen) is een extravagante bath bomb in al je sauzen, stoofgerechten en risotto’s. Je kunt de korsten gewoon bewaren in je vriezer en als je een risotto of pastasaus gaat maken, haal je er een of twee uit en je zult merken: je saus wordt lekkerder dan ooit. Hallo umami!

Nooit genoeg kruiden

De recepten van Ottolenghi kenmerken zich niet alleen door bijzondere smaakcombinaties, hij is ook een liefhebber van kruiden. En dan bedoelen we verse kruiden. Want én munt én rozemarijn én salie én koriander los toevoegen als garnering of door je gerecht? Ja, waarom niet eigenlijk.

Waar sommige keukens ongeschreven regels hebben dat je geen verse kruiden mag gebruiken in warme gerechten en zeker niet meer dan één of twee soorten, vindt Ottolenghi dat je juist nooit genoeg verse kruiden in een gerecht kunt hebben. En wij zijn het daarin met hem eens.

Laat een ingrediënt drie keer terugkomen

Wil je je etebndirect meer diepte en smaak geven? Laat één ingrediënt dan drie keer terugkomen in je gerecht. Dit bedoelen we niet door op drie verschillende momenten citroensap toe te voegen, maar door je citroen op drie manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld zest, ingemaakte citroenen en citroensap of curd.

Deze kooktip van Ottolenghi werkt beter bij het ene ingrediënt dan bij het andere. Want met fruit kun je gemakkelijk drie verschillende ‘bereidingen’ bedenken. Kijken we naar kruiden, dan wordt dat al lastiger. Denk dan aan droge, geroosterde kruiden, maar gebruik hetzelfde kruid ook vers. En dan voor de derde optie kun je bijvoorbeeld een kruidenolie toevoegen. Zo komt hetzelfde ingrediënt op drie verschillende manieren je mond binnen, en dat zorgt voor heel veel eetplezier.

Citrus, citrus, citrus

Een gerecht van Yotam Ottolenghi is niet af zonder citrus, deze tip kan dan ook niet ontbreken tussen de kooktips van Ottolenghi. Want het zure (maar soms ook zoete) van een citrusvrucht laat alle verschillende ingrediënten uit een recept stralen. En we begrijpen dat je bij een winterse stoof misschien niet zo snel naar een limoen, citroen, bloedsinaasappel of grapefruit zou grijpen, maar doe het toch maar eens. Je zult merken dat je gerecht direct interessanter wordt. En ja, daarmee bedoelen we eigenlijk gewoon lekkerder.

Lees het recept goed door

Niet specifiek een kooktip van Ottolenghi, wel van Culy’s Martine: lees de recepten van de chef altijd goed door. Twee of drie keer. Kijk goed naar de ingrediëntenlijst en ga op zoek naar wat je nodig hebt. Bedenk je daarbij ook dat je – helemaal als je nieuw bent in de Ottolenghi-wereld – beter een paar dagen van tevoren kunt beginnen met ‘in het recept duiken’.

Want hoewel het kookboek Simpel van Ottolenghi door het overgrote deel van de wereld werd omarmd, is het in de ingrediëntenlijst niet altijd simpel en kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Eerder schreven we al over de zwarte limoen (loomi), ook een grote favoriet van Ottolenghi. Wat de zwarte limoen is en hoe het smaakt, lees je hier.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.