Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 30 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je roerei eigenlijk niet moet roeren maar vouwen

Een bagel met roerei bij je ontbijt is natuurlijk pure verwennerij, maar wist je dat je roerei eigenlijk helemaal niet moet roeren? Anno 2023 vouwen we onze eieren. Zo blijven ze zachter, valt niet alles van je brood én is het eigenlijk een stuk lekkerder. De gevouwen eieren (folded eggs) zijn overgewaaid uit Australië en we weten allemaal: wat van ver komt, is lekker!

Vanaf nu dus geen roerei meer, maar gevouwen ei bij je ontbijt!

Wat zijn folded eggs en waarom zijn ze zo populair?

We zagen de gevouwen eieren eerder voorbijkomen op de sociale media. Hier zijn de ‘folded eggs‘ een ware hit. Ze zijn over komen waaien uit Australië waar men blijkbaar al jaren geen roerei meer eet, maar enkel gevouwen eieren. De gevouwen eieren zijn niet alleen esthetisch érg aantrekkelijk, ze zijn ook een stuk compacter (maar toch zachter) dan het klassieke roerei.

Daarnaast kun je folded eggs minder snel verpesten. Want waar je bij roerei nog wel eens blijft zitten met glazige, bijna harde stukjes ei, is dat bij de gevouwen variant niet mogelijk. Ook is een gevouwen ei een stuk praktischer op brood. Het is en blijft één deel wat niet snel van je brood, cracker, of toastje afvalt.

Supertip: dit is waarom je roereieren vooraf moet zouten

@foodnetwork

booking a flight to Australia to try these #foldedeggs rn!! (credit: Lobbs Cafe)

♬ orijinal ses – BARAN YILDIZ

Hoe maak je gevouwen eieren?

Voor de perfecte gevouwen eieren ga je hetzelfde te werk als bij roerei. Twee eieren in een plat bord (geen kommetje, want dan zie je niet goed of je stukjes schil of andere viezigheid in de eieren hebt zitten) en pas net voordat je de eieren in de hete pan doet, klop je ze met een vork los. Doe je dit eerder, dan wordt je ei ietwat grijzig alsof je een roestige lepel hebt gebruikt.

Hierna is het makkelijk. Verhit boter in een hete pan en als ‘t gesmolten is, giet je het eiermengsel erbij. Draai het vuur ietsje zachter en ‘schep’ met een siliconen spatel steeds de randjes van het ei los in een cirkel met de klok mee. Hier ga je mee door tot je een compact pakketje hebt: het gevouwen ei. Zet het vuur uit vlák voordat je denkt ‘nu is het goed.’ Door de hitte van de pan en de warmte van het ei gaart het namelijk nog wel eventjes door.

Liever een receptje gebruiken? Dit is een handig basisrecept voor folded eggs.

Onze favoriete eierrecepten

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.