Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 4 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Pompoen snijden wordt easy peasy met deze handige trucs

Pumpkin season has officially starteeeeed! En hoe dol we ook zijn op deze groente, soms is het best een lastig karweitje om een pompoen te schillen en te snijden. Toch hoeft het snijden van een pompoen geen frustratie op te wekken met deze tips om een pompoen makkelijker te snijden.

Pompoenen: overheerlijk maar niet de meest elegante groenten. Want hoe kun je nu het beste zo’n zware homp met de nodige randjes en kantjes snijden? We leggen het voor je uit.

Zo kan je het beste een pompoen snijden

De pompoenpitten verwijderen

Halveer de pompoen met een groot keukenmes (bij een flespompoen doe je dat over de lengte). De makkelijkste manier om het draderige vruchtvlees en de pitten te verwijderen is met je handen. De laatste restjes kun je er eventueel nog met een eetlepel uitschrapen.

Tip: de pompoenpitten hoef je helemaal niet weg te gooien, maar kun je makkelijk roosteren op deze manieren. Ook het draderige vruchtvlees kan prima in een herfstige pompoensoep!

Pompoenen zachter maken om te snijden

Het lastige aan het snijden van een pompoen is ongetwijfeld het harde vruchtvlees en de schil waar je soms niet zo makkelijk doorheen kan snijden. Gelukkig bestaat daar een simpele truc voor.

Spoel hiervoor de schil van de pompoenhelften schoon met koud water en leg een halve pompoen met de vlakke kant naar beneden op een bord. Prik of snijd een paar gaatjes op willekeurige plaatsen in de bovenkant van de pompoen. Leg de pompoen nu 2 minuten op het maximum aantal Watt in de magnetron. Laat even afkoelen et voilà: je pompoen is direct een stuk zachter om aan te snijden.

Pompoenen snijden

Nu de pompoenhelften cut proof zijn, is het aan jou om te beslissen welke kant je op wil. Als je van plan bent om de pompoen te pureren of te verwerken in een stoofpot, kun je ervoor kiezen om de pompoen nog langer in de magnetron te laten garen op een bord met een laagje water. Hoe langer je dit doet, hoe zachter de pompoen wordt. Doe je dit lang genoeg, dan valt de schil er zelfs vanzelf af.

Als je van plan bent om je pompoen in blokjes of schijfjes te roosteren (zoals ze dit op z’n Midden-Oosters doen), dan wil je nog enige knapperigheid bewaren. Gaar de pompoen dan niet verder in de magnetron zoals hierboven maar zet de pompoen met de opening naar beneden op een snijplank zodat de pompoen stabiel genoeg staat. Snijd de schil er vervolgens voorzichtig af met een keukenmes. Je werkt hiervoor het beste van boven naar beneden.

Pompoen met ribbels snijden

Heb je zo’n pompoen met van die typische diepe ribbels? Dan kun je ervoor kiezen om in de groeven van de ribbels te snijden met een keukenmes en vervolgens de aparte schijven te schillen met een dunschiller.

Eenmaal geschild, kies je helemaal zelf of je de pompoen verder in blokjes of schijven snijdt.
Goed om te weten: je kan de schil er ook gewoon aanlaten en opeten. Het is maar net wat je zelf lekker vindt!

Ziezo, heb je weer wat bijgeleerd.

Meer met pompoen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.