Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je garlic confit: gekonfijte knoflook in olie?

Garlic confit is een fantastische smaakmaker. De zoete, romige knoflook in aromatische knoflookolie pept groenten op, maar is ook goddelijk door een salade, in sauzen, soepen en op toast.

Met deze handige kooktechniek gaat er een nieuwe wereld voor je open, geloof ons. En het is niet moeilijk, dus dat is ook gelijk lekker meegenomen!

Confit = konfijten

Konfijten is – naast een manier om fruit te conserveren in suiker – een kooktechniek om vlees te garen in dierlijk vet. Op die manier blijft het vlees langer houdbaar. De Fransen noemen dat confit. Zo ken je vast wel de bekende duck confit, oftewel: gekonfijte eendenpoot.

Garlic confit is daar een variant op, waarbij hele tenen knoflook op lage temperatuur worden gepocheerd in olie of vet. Op die manier wordt de knoflook lekker zoet en romig, héél anders dan rauwe of gebakken knoflook.

Waar eet je het bij?

Zowel de zachte knoflook als de olie – die nu lekkere knoflookolie is geworden! – kun je gebruiken in gerechten. Groenten knappen er enorm van op, maar je kunt het ook als spread gebruiken op toast of bruschetta, op een pizza, of als basis voor een saus.

Ook superlekker: roer wat van de knoflook door boter voor de lekkerste knoflookboter ooit. Het past ook perfect bij verse aardappelpuree of hasselback aardappeltjes.

Zo maak je zelf garlic confit

Zelf garlic confit maken is doodeenvoudig. Gebruik twee bollen knoflook en pel alle knoflooktenen. Doe ze in een steelpannetje en voeg genoeg olie toe tot de tenen helemaal onder staan. Het schijnt dat olijfolie de allerbeste garlic confit oplevert.

Laat dit op heel laag vuur sudderen tot de knoflook goudbruin is. Dat zou zo’n 35 à 45 minuten moeten duren.
Laat de confit afkoelen, giet het over in een potje en bewaar het enkele weken in de koelkast. Zorg dat je het potje van tevoren goed hebt gesteriliseerd.

Tip: voeg je favoriete kruiden (tijm, rozemarijn, chilipeper) toe aan het pannetje voor extra smaakvolle garlic confit.

Meer handige kooktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.