Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 8 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een superslimme manier om knoflook te bakken

Sommige kooktechnieken passen we al zó lang toe dat we het nauwelijks de moeite vinden om erover te schrijven. Zonde, want in simpele handelingen verschuilen vaak de beste trucs. Voor deze superslimme manier om knoflook te bakken geldt dat in ieder geval.

Deze methode passen we al jaren op automatische piloot toe en juist daarom konden we ‘m jullie niet besparen.

Knoflook als illustratie van knoflook snijden
Bron: Pexels

Zo bakken wij knoflook het liefst

Of je nou vlees, groenten of vis gaat bakken, het principe is steeds hetzelfde.

  • Snijd een ongepelde teen knoflook in de breedte door twee. Je houdt nu twee halve tenen over met elk één open onderkant.
  • Verhit je vetstof naar keuze in de pan op medium vuur en plaats de halve tenen knoflook met de open kant in de vetstof. Geef de olie 1 à 2 minuten de kans om de smaken van de knoflook op te nemen alvorens je de hoofdingrediënten erbij in de pan legt.
  • Bak nu de rest van je ingrediënten in de geïnfuseerde olie. Laat de halve tenen knoflook gedurende de hele tijd meebakken.
  • Controleer regelmatig of de knoflook niet te donker kleurt. Als dat zo is, keer de knoflook dan op z’n kant of haal uit de pan.
  • Klaar? Schep de ingrediënten uit de pan. Wie nog meer knoflooksmaak aan het gerecht wil toevoegen, kan de knoflook nu uit het velletje persen en de zachte knoflook op vlees, brood, vis of groenten uitsmeren.
  • De knoflook bewaren voor een later project kan ook. Pers de teentjes in dat geval uit in een potje met wat olijfolie en bewaar in de koelkast. Iedere keer dat je bovenstaande kooktip hebt toegepast, kun je het potje opnieuw aanvullen. De garlic confit die daaruit ontstaat is lekker op broodjes, als marinade of in sauzen en soepen.

Aubergine roosteren: dit is de beste manier

Dit is waarom dit zo handig is

De voordelen? Je las het al tussen de regels door, maar ten eerste hoef je de knoflook niet met je blote vingers aan te raken – dat scheelt je meteen die ellendige knoflookgeur voor de rest van de dag.

Bovendien laat de methode toe om de knoflook exact te doseren naar jouw smaak. Ga voor subtiel en laat de tenen enkel pruttelen in de olie, ga voor uitgesproken en pers de tenen daarna ook nog eens op je eten uit.

Kies je voor het eerste scenario, dan krijgen de tenen bovendien ook nog eens dat tweede leven als garlic confit. Yeah!

Supertip: gebruik mayonaise bij het grillen van vis en vlees

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.