Redactie
Redactie Inspiratie 8 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Witte en zwarte truffels: dit is wat je erover moet weten

Witte en zwarte truffels: ze zijn een schat van moeder natuur en (letterlijk én figuurlijk) goud waard. Vandaag vertellen we je alles over het verschil tussen witte en zwarte truffels, geven we je tips waar je op moet letten als je ze koopt én hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Truffels worden als een hedendaagse delicatesse gezien. Maar wat is een truffel eigenlijk?

Truffels vallen onder de categorie paddenstoelen. En net als bij andere soortgenoten kun je ze niet allemaal eten. Maar witte en zwarte wel! Dus daar duiken we vandaag lekker in.

Zwarte truffels

De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak ‘bedekt’ met hele kleine bultjes.

De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten.

Witte truffels

Witte truffels zijn complexer dan zwarte truffels. Ze zijn delicater en sterker van smaak.

Van buiten zijn ze iets ‘knolliger’ en stiekem niet wit, maar lichtbruin. De binnenkant heeft meer weg van wit (het gaat richting beige), met witte aders.

Ze zijn veel zeldzamer en daardoor dus ook een stuk kostbaarder. De soort uit het Italiaanse Piemant zorgt ieder jaar weer voor record-opbrengsten. En dat is niet zonder reden: de prijzen kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s per stuk!

Truffels uit China

Steeds vaker horen en lezen we over truffels uit China. Hoewel ze over de hele wereld groeien (van Europa tot Noord-Afrika en van Tasmanië tot Amerika), zijn die uit Frankrijk en Italië het meest gewaardeerd.

Echter is de Chinese truffel in opkomst, al gaat dat niet altijd even eerlijk. Nog te vaak worden ze verkocht als zijn Europese broertje, en worden er soms zelfs aromasprays gebruikt om hun zwakke geur en smaak te verbloemen. Laat je dus niet verleiden om deze veel goedkopere variant in huis te halen.

Waarom zijn ze zo duur?

Helaas, zoals bij veel delicatessen het geval is, zijn ook verse truffels vaak erg duur. Zwarte truffels gaan weg voor een luttele 500 euro per kilo, terwijl de witte zusjes soms zelfs duizenden euro’s kosten.

Die hoge prijs heeft te maken met een aantal factoren. Niet alleen worden ze steeds zeldzamer maar het zoekproces heeft aardig wat voeten in aarde (pun intended).

Om de truffels op te sporen, heb je een duo nodig bestaande uit een caveur (degene die de truffels uitgraaft) en een hond of varken die ze opspoort. Samen gaan ze de bossen in op zoek naar eiken, kastanjes, hazelaars en lindebomen, want bij de wortels van deze bomen kun je stuitten op de truffels. Eenmaal gevonden is het van belang dat de truffels goed rijp zijn, want alleen dan komt de smaak het best naar boven.

Zo gebruik je verse truffels optimaal

Heb je een verse truffel weten te bemachtigen? Lucky you! Ga er met zorg mee om. Ten eerste is het belangrijk dat je ze op een droge, maar koele plek bewaart. Wij doen ze het liefst in een weckpot met risottorijst, zodat de truffel minder snel rot en de risottorijst de heerlijke smaak aanneemt.

Vervolgens kun je ermee aan de slag. Hoewel zwarte truffel het best tot zijn recht komt als je hem verwarmt, kun je ‘m ook prima rauw eten. Rasp met een vlijmscherpe rasp of schaaf er plakjes van.

Witte truffel is vele malen sterker, waardoor je er automatisch minder van nodig hebt. Ook hoef je de witte truffel niet te verwarmen, want rauw is hij al fantastisch van smaak.

Verwerk in risotto, dressings, steak tartare, roerei of jus. Schaaf of rasp boven pasta (lekker met veel boter), vlees, vis, frietjes, paddenstoelen of salades. Of meng met warme groenten, boter, mayonaise of olie.

Onze favoriete producten met truffel

Tot slot: ligt een verse truffel buiten je budget? Dan is er nog geen nood aan de man. Tegenwoordig zijn er namelijk heel wat producten verkrijgbaar waarin truffels zijn verwerkt.

Of het nu gaat om mayo of olie, ‘carpaccio’s’, risotto of pasta: het belangrijkst is dat je op de verpakking kijkt of er daadwerkelijk échte truffel is gebruikt.

Benieuwd naar onze favorieten? Hier vind je onze lijst.

Meer met truffels:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.