Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 4 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze blauwe kaas is uitgeroepen tot de beste kaas ter wereld

Kaasfanaten opgelet: een blauwe kaas is onlangs uitgeroepen tot de beste kaas ter wereld. Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.

De beste kaas ter wereld

Ploppende champagnekurken dus bij Rogue Creamery, de kaasmakers die de award binnen hengelden. Het is overigens heel bijzonder dat er dit jaar een kaas uit Amerika heeft gewonnen. In de 32-jarige historie van de World Cheese Awards is dat namelijk nog nooit gebeurd.

Sowieso is het een knappe prestatie als jouw kaas tot de beste kaas ter wereld wordt uitgeroepen: er doen 3800 kazen uit 42 landen mee aan de jaarlijkse competitie.

Happy Fall Equinox ???? …aka Rogue River Blue Day. Join us as we cheers to the finest things in life: our great planet, the great people we share it with, and this great cheese!!! Today we’re celebrating the beginning of a very magical time of year. Cooler temperatures and wet weather has brought renewed growth to our pastures, and as a result our cow’s milk is at its very best. So every year on the fall equinox we begin creating our very best cheese: Rogue River Blue. It’ll be 9 to 11 months before the cheese we make today is ready to taste – so we celebrate with a wedge of the brand-new 2019 Rogue River Blue, made around this time last year and just released for sale this month.

448 Likes, 23 Comments – Rogue Creamery (@roguecreamery) on Instagram: “Happy Fall Equinox ???? …aka Rogue River Blue Day. Join us as we cheers to the finest things in…”

Rogue River Blue

De bewuste prijswinnende kaas – de Rogue River Blue – wordt dus gemaakt in de Amerikaanse staat Oregon, in het plaatsje Central Point. Rogue Creamery maakt de kaas van biologische koemelk. Elke kaas wordt met de hand verpakt in druivenbladeren van Syrah druiven, die zijn geweekt in perenlikeur. Daarna moeten ze negen tot 11 maanden rijpen in grotten.

De New York Times bericht dat de verkoop van de blauwe kaas met 500 procent is toegenomen na het binnenslepen van de titel. Ook Nederlandse kaasverkopers hebben de kaas besteld, dus mocht je ‘m aantreffen bij je kaasboer: sla in die handel. Overigens is de kaas niet goedkoop: een hele kaas kost 235 dollar, voor een kwart kaas betaal je 75 dollar.

Is this the most #delicious #cheese in America? It’s my current #favorite – #rogueriverbluecheese

88 Likes, 4 Comments – John Sconzo (@docsconz) on Instagram: “Is this the most #delicious #cheese in America? It’s my current #favorite – #rogueriverbluecheese”

De beste kaas uit Nederland

Het is niet alleen feest voor de Amerikanen: ook een Nederlandse kaas viel in de prijzen. De Stokâlde Fryske – een Friese kaas die wordt gemaakt door kaasmaker De Fryske – won de Super Gold Award in de categorie Goudse kazen ouder dan één jaar.

Misschien wordt het dan toch maar weer eens tijd voor een kaasplankje?

Meer over kaas:

Yes!! We hebben met De Fryske bij de World Cheese Awards in Bergamo (Italië) de hoofdprijs in de wacht gesleept, de SUPER GOLD voor de Stokâlde Fryske. Ook werd een BRONZE award gewonnen voor de Âlde Fryske. De Stokâlde Fryske is onze extra oude kaas met een rijping van 2 jaar. De kaas is nog maar een jaar op de markt. Het is voor ons een prachtige opsteker waarbij we willen laten zien dat duurzaamheid en topkwaliteit goed samen gaan. Meer weten, zie ons bericht op de website: https://defryske.frl/stokalde-fryske-wint-super-gold/ #defryske #kaas #kaasplateau #kaasplankje #kaasfondue #kaasplank

247 Likes, 5 Comments – De Fryske (@de_fryske) on Instagram: “Yes!! We hebben met De Fryske bij de World Cheese Awards in Bergamo (Italië) de hoofdprijs in de…”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.