Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 23 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Belangrijk ingrediënt vergeten voor je kerstrecepten? Hier kun je het door vervangen

Eerste kerstdag, de keuken van je huis. Meerdere pannen staan al te pruttelen op het vuur, heerlijke winterse geuren dwalen de woonkamer in… En dan kom je erachter: je bent een belangrijk ingrediënt vergeten. Shit! Maar geen nood: zo kun je je slagroom, eieren, bouillon, maizena en meer vervangen.

Culy to the rescue!

Zo kun je belangrijke ingrediënten vervangen

Slagroom vervangen

Eerlijk is eerlijk, die kerstige taart is een stuk lekkerder met opgeklopte slagroom. Vergeten een bakje (of spuitbus) te halen? Dan kun je zoete gerechten ook serveren met zoete crème fraîche. Maak die door 200 gram crème fraîche luchtig te kloppen met 30 gram poedersuiker. Lekker romig!

Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.

Boter vervangen

Geen roomboter in huis gehaald? Met name in hartige gerechten kun je die goed vervangen door margarine. In recepten waar de hoeveelheden niet zo nauw luisteren, doe je dat 1-op-1, maar bak je een cake met margarine, let dan op het vetgehalte. Is dat lager dan 70 procent, dan betekent dat dat er in de margarine (veel) meer water zit dan in roomboter, en dan moet je dus wat ander vocht weglaten.

Wil je boter vervangen door neutrale olie? Dat kan ook, maar let ook dan op de verhoudingen. In boter zit meer water dan in olie, wat erop neerkomt dat in olie 92 procent vet zit en in boter slechts 82 procent. Reken het om met dit sommetje: (gram boter) x 0,82 = (getal). (getal) : 0,92 = benodigde hoeveelheid (in grammen!) olie.

Help, alles gaat mis! Culy’s eerste hulp bij kerst kookrampen

Eieren vervangen

Dat gekookte eitje bij het kerstontbijt laat zich moeilijk vervangen. Maar heb je eieren nodig om mee te bakken? Daar kun je wel iets anders voor in de plaats gebruiken (ook handig voor vegan bakken!).

In zoete cakes zorgen appelmoes en bananen bijvoorbeeld voor een goede binding. Vervang één ei door een halve gepureerde banaan (liefst een goed rijpe) of zo’n 50 gram appelmoes. Je kunt ook een ‘lijnzaad-ei’ maken, door een eetlepel lijnzaad (per te vervangen ei) te mengen met 3 eetlepels lauw water. Laat dat een kwartiertje staan en je ziet dat het de structuur van een ei gaat aannemen.

In zowel zoete als hartige gerechten kun je een ei ook vervangen door 2 eetlepels maizena, opgelost in water.

Bouillonpoeder of -blokjes vervangen

Soorten bouillon zijn onderling vrij goed vervangbaar. Ben je de kippenbouillon vergeten, maar heb je wel groentebouillon in huis? Gebruik dat dan.

Heb je helemaal geen bouillon ter beschikking, maar wil je wel een goede ragout of jus maken? Gebruik dan gewoon heet water en zorg dat je daar voldoende gedroogde kruiden aan toevoegt, die je liefst eerst even laat intrekken. Peper en zout zijn onmisbaar, en daarnaast worden gedroogde tijm en peterselie vaak gebruikt.

Uien vervangen

Uien zijn de basis voor veel gerechten, dus het is goed om dat altijd in huis te hebben. Had je toch een ‘ah joh, dat heb ik vast nog wel’-momentje, terwijl je voorraad in werkelijkheid op was? Vervang je ui dan door bosui, prei of verse bieslook (ja, echt!).

Natuurlijk kun je ui ook altijd vervangen door het gelijknamige poeder. Eén ui vervang je door een theelepel uienpoeder.

Vlees in een recept? Zo kun je het vervangen door een vega variant

Paneermeel vervangen

Ben je eindelijk de uitdaging aangegaan om zelf aardappelkroketjes te maken dit jaar (die uit de diepvries vallen tóch altijd tegen), maar heb je geen paneermeel in je winkelwagentje gegooid? Geen nood: paneermeel kun je gemakkelijk vervangen. Omdat het in feite broodkruimels zijn, kun je ook gewoon zelf een restje oud brood malen en gebruiken.

Andere opties zijn gemalen havervlokken, gemalen tortillachips of gemalen nootjes.

Citroen vervangen

Citroentaart zonder citroen wordt lastig, maar als je citroen nodig hebt om een zuurtje toe te voegen aan bijvoorbeeld een dressing, zijn er wel mogelijkheden. Vervang je citroen dan bijvoorbeeld door een scheutje witte wijnazijn of appelazijn. Net zo lekker!

Als je wel limoenen in huis hebt, is dat natuurlijk de beste optie om te gebruiken in plaats van citroen.

Maizena vervangen

Wil die &^#%@!*-jus of ragout maar niet indikken? Binden met maizena is de oplossing. Alleen, eh, heb je dat niet.

In plaats van maizena/maiszetmeel kun je ook altijd aardappelzetmeel gebruiken. Net als maizena los je dit eerst op in wat water voordat je het aan recepten toevoegt. Als je ook geen aardappelzetmeel hebt, kun je gewone (witte) bloem gebruiken om recepten te binden. Gebruik hiervoor dubbel zoveel bloem als maizena: 2 eetlepels bloem op 1 eetlepel maizena dus.

Tot slot kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan maizena.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.