Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 22 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

6 x typisch Scandinavische lekkernijen voor kerst

Als er íéts is waarin de Scandinavische mensen olympisch goud verdienen, dan is het wel kerst. Half november worden straten al rijkelijk versierd met kerstlichtjes en zodra advent begint, zitten Scandinavische agenda’s tot de nok gevuld met kerstactiviteiten. Daarbij horen natuurlijk Scandinavische lekkernijen voor kerst. Die zijn er in groten getale, maar wij lichten een paar van de lekkerste uit.

6 x typisch Scandinavische lekkernijen voor kerst

1. Deense risalamande

Het Deense antwoord op rijstepap is risalamande. De naam is afkomstig van het Franse ris à l’amande (rijst met amandel), maar wordt inmiddels op zijn Deens uitgesproken als ‘riesalamang’. Risalamande wordt traditioneel gegeten met Kerstmis, vaak in combinatie met kersensaus. Het is een romige rijstepap met kleine stukjes amandel. Eén gelukkige eter zal een hele amandel in zijn pap terugvinden. Deze persoon wint traditioneel een figuurtje van marsepein.

2. Flæskesteg

We blijven in Denemarken. Flæskesteg is varkensgebraad dat daar traditioneel op kerstavond wordt gegeten. Het gerecht wordt bereid met een krokant korstje en wordt geserveerd met warme rode kool, gebruinde aardappelen, bruine saus en zoetzuur. Het vettige, knapperige korstje wordt zelfs gezien als delicatesse. Vetarm is het natuurlijk niet, maar daardoor extra geschikt voor bijzondere gelegenheden als ‘juleaften’.

3. Julesmåkager

Julesmåkager betekent zoveel als ‘kerstkoekjes’. Het is dan ook een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten koekjes die de Scandinaviërs tijdens advent massaal gaan maken. Bekende varianten zijn vanillekransjes, honinghartjes of rumtruffels, vaak versierd met glazuur en sprinkles.

4. Gravlax op knäckebröd

Hoewel gravad lax (of gravlax) van oorsprong Frans is, wordt het in Zweden vaak als borrelhapje gegeten op knäckebröd. Meestal gecombineerd met zure room, citroen en dille. En bij die smaken weet je al: Scandinavischer wordt het niet.

5. Aebleskiver

Wij dachten dat we in Nederland wel wat wisten over poffertjes (is ook zo…), maar de Denen weten ook wel raad met deze lekkernij! Zij maken aebleskiver: poffertjes die groter, luchtiger én knapperiger zijn dan onze Hollandse variant: vaak gegeten tijdens de kerstperiode. Hun ronde vorm maakt ze ideaal om te vullen, bijvoorbeeld met appel. Dat is ook meteen waar de naam vandaan komt: aebleskiver betekent namelijk gewoon appelschijven! Ha, zo simpel kan het dus zijn. Tegenwoordig worden de deegballetjes met veel meer gevuld dan alleen appel.

6. Köttbullar

De iconische kötbullar worden in Zweden dan wel een heel jaar door gegeten, ook met kerst zijn ze een graag geziene lekkernij. Daar maken de gehaktballetjes meestal onderdeel van hun ‘jullbordet’: een buffet vol met typische Zweedse kerstgerechten. Zelf kötbullar maken? Culy bedacht er eerder een heerlijk recept voor.

> Naar recept: Culy Homemade: Zweedse gehaktballetjes (zoals die van Ikea!)

Zweedse gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.