Redactie
Redactie Advertorial in archief 30 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo geniet je optimaal van roomboter

Roomboter: wie houdt er nu niet van? Onze all time favorite is Lurpak en tijdens een interessante masterclass leerden we onlangs alle ins & outs over dit smeerbare goedje. Tijd voor een artikel hoe je optimaal kunt genieten van boter!

Hoe herken je de beste boter?

Tijdens de masterclass kregen we een lesje ‘kwaliteitsboter herkennen’. Hierin werd ons precies uitgelegd hoe het er dagelijks in de fabriek van Lurpak aan toe gaat, maar ook hoe je dit thuis kunt toepassen. Zo zijn er drie punten waar je op moet letten.

Begin door de boter in de lengte te halveren, zodat je twee lange ‘staven’ hebt. (Je kunt het beste het papier erom latten zitten zodat je geen vieze vingers krijgt.) Houd de boter in het licht en controleer of het boteroppervlak mooi glad is en geen gaatjes laat zien. Gaatjes duiden namelijk op luchtbellen, lucht zorgt voor oxidatie en dit resulteert weer in een mindere smaak.

Zie jij het verschil?

Vervolgens ruik je de boter: is de geur erg sterk? Dan is de kans groot dat de boter te oud is. En ruik je een subtiel frisse, melk-achtige geur, dan zit je goed!

Tot slot is de beste manier om de kwaliteit te herkennen natuurlijk de smaak! Net als bij de geur moet de smaak niet te heftig en juist fris zijn. Goede boter is romig, maar niet té overheersend en smaakt naar meer.

Proeven maar!

Boter vs. margarine

Wil je weten hoe je kwaliteitsboter onderscheidt van margarine? Lees dan hier ons uitgebreide artikel. Ook herken je dit aan de manier waarop het krult, dit laat namelijk het verschil zien tussen pure roomboter en margarine.

Zo krult de boter van Lurpak in een vloeiende beweging en zie je bij de mindere soorten en margarine dat het meer een soort brokken zijn.

Links margarine, rechts roomboter

Ultiem genieten van boter

Aan wie we het ook vragen, of het nu de directeur van Lurpak Denemarken is of Monique van Culy, iedereen is het erover eens dat dé manier om ultiem te genieten van boter met brood is. Want ja, wat is er nu lekkerder dan vers gebakken brood met een laag smeuïge volle (het liefst gezouten) roomboter?

Omdat er nog veel meer manieren zijn om te genieten van Lurpak, bedachten wij 3 heerlijke variaties:

  • Geroosterde maïskolven met Lurpak, gemengd met grof zeezout en fijngemalen koffie
  • Rib-eye met gezouten Lurpak, gemengd met fijngehakte tijm, salie en chilipeper
  • Gerookte zalm met Lurpak, gemengd met veel verse dille en zwarte peper

Ben jij ook zo gek op vers brood met roomboter? Houd dan Culy.nl in de gaten, want binnenkort verschijnt er een artikel met de ultieme tips voor een Deense lunch!

Foto’s: Ernie Enkelaar.

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Zo geniet je optimaal van roomboter
Sluiten