Redactie
Redactie Inspiratie 11 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

5 x vis bereiden: van gravad lax tot op de grill

Dol op vis, maar is de inspiratie soms ver te zoeken? Wij zetten vijf smakelijke bereidingswijzen voor je op een rijtje.

Carpaccio

De klassieke carpaccio gemaakt van dun gesneden rundvlees kennen we allemaal, maar wist je dat je ook een mooi stukje vis zo kunt serveren? Het is ontzettend makkelijk en zo lang je vis vers is, weet je dat je goed zit.

Bart van Olphen maakte een heerlijk recept.

Gravad lax

Geliefd in Scandinavië is gravad lax: rauwe zalm gemarineerd in kruiden (meestal dille) en (soms) geserveerd met een pittig sausje. Ook hiervoor maakte Bart van Olphen een fijn recept, met veel verse dille. Let wel: de zalm moet een dag marineren.

Wist je trouwens dat de gravad lax zoals we het nu kennen totaal anders is dan hoe het gerecht is ontstaan? ‘Gravad’ is Zweeds en Noords voor ‘gat in de grond’ en refereert naar de oorspronkelijke bereidingswijze waarbij de zalm (ofwel ‘lax’) werd gepekeld en onder de grond werd gerijpt. Dit werd gedaan door zeelieden om de vis te conserveren.

In een zoutkorst

Je kunt er ook voor kiezen om de vis in een zoutkorst te garen. Hierdoor krijgt de vis veel meer smaak én het staat superfeestelijk.

Klik hier voor een aantal handige tips.

vis in zoutkorst

En papillotte

Onze favoriete bereidingswijze voor een mooi stukje vis is toch echt en papillotte. Hierdoor creëer je als het ware een soort stoomoventje, waardoor de smaken veel beter behouden blijven. En het leuke van alles? Het ziet er spectaculair uit, maar is net zo makkelijk als het bakken van een ei. Wij garen de vis in dit geval het liefst

Bang dat het vouwen niet zal lukken? Gebruik dan aluminiumfolie in plaats van bakpapier. Dit is veel beter bewerkbaar en behoudt beter z’n vorm.

In de grillpan

Tot slot een toegankelijke maar altijd-goed bereidingswijze: de grillpan! Smeer de vis in kwestie in met een een beetje olijfolie (eventueel op smaak gebracht door fijngehakte citroenrasp, knoflook of kruiden) en bak voorzichtig aan beide kanten in de hete pan. Breng op smaak met een beetje peper en zout en serveer met een schijfje citroen.

Deze methode is uitermate geschikt voor een hele vis (bijvoorbeeld forel of makreel) en schaaldieren zoals gamba’s. En is het lekker weer buiten? Vervang dan de grillpan door de barbecue en rooster er je favoriete groenten bij. Jum!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.