Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 14 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Mysterie ontrafeld: hoe lang blijft verse gember goed?

Verse gember ziet eruit alsof ‘t maanden goed kan blijven. Maar klopt die aanname eigenlijk wel? En hoe bewaar je verse gember het beste? Wij ontrafelen het mysterie voor je.

Gember: kunnen we ooit nog zonder? Wij beantwoorden deze vraag volmondig met een néé. In thee of in koekjes, bij mosselen, in Japanse ramen of in een Indiase rode curry: de frisse, licht pittige smaak maakt zó veel gerechten beter. Maar hoe lang blijft ‘t goed?

Van rijst tot wijn en kaasjes: hoe lang kun je eten bewaren?

Gember bewaren in de koelkast

Sommige mensen bewaren gember gewoon op kamertemperatuur, bijvoorbeeld in de fruitschaal. Toch is de beste manier om gember te bewaren in de koelkast, bij voorkeur in een afgesloten diepvrieszakje of een papieren zakje.

Met deze methode blijft gember ongeveer 3 weken goed. Let wel: we hebben het hier over ongesneden, ongeschilde stukken verse gember. Gember op voorhand snijden en schillen zal niet alleen zorgen dat je gember minder lang goed blijft, het neemt ook een deel van de versheid en dus de smaak weg.

Kaas bewaren in olijfolie: een supertruc om kaas op te peppen

Gember bewaren in de vriezer

Zit je met een teveel aan gember? Dan kun je de gember ook heel makkelijk invriezen (ook hier weer liefst in een afgesloten diepvrieszakje). Heb je vervolgens een stukje gember nodig in een recept?

Haal de bevroren gember dan uit de diepvries en rasp ervan af wat je nodig hebt. Gek genoeg is bevroren gember niet moeilijker om te schillen dan gewone. Ontdooien hoeft dus niet. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om de gember al op voorhand te raspen en op die manier in te vriezen.

Gember in de diepvries blijft ongeveer 1 jaar goed.

Supertip: stop gember in een pot

Wil je een onbeperkte gemberaanvoer? Kweek je eigen gemberplant.

Onze favoriete recepten met gember:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.