Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Kaas bewaren in olijfolie: een supertruc om kaas op te peppen

In Spanje ben je het misschien weleens tegen gekomen: queso en aceite. Letterlijk vertaald: kaas in olie. Deze Spaanse methode blijkt een supertruc om thuis kaas een oppepper te geven.

Kaas bewaren in olijfolie: je moet er maar opkomen. De Spanjaarden doen het vaak met manchego: de licht pittige Spaanse schapenkaas. En je kent natuurlijk ook wel de feta, die in blokjes in een potje olie is gestopt.

Oude Spaanse truc

Waarom doen ze dit? Het blijkt een superoude truc om kaas lang te conserveren. Bacteriën krijgen zo geen kans om in de kaas binnen te dringen, zelfs niet als het bloedjeheet is, want de vette olie werkt als een barrière. Bovendien voorkomt het dat de kaas uitdroogt. Je kunt het zelfs toepassen op kaas die je nog hebt liggen en die al een beetje droog oogt. In de olijfolie ermee en na een tijdje is ‘ie weer springlevend.

De bonus: het maakt de kaas ook nog eens extra lekker. Kaas in olijfolie smaakt zacht, vol en vers. Zeker als je de kaas bewaart in goede olijfolie en wat extra kruiden toevoegt, zoals takjes tijm of rozemarijn, knoflook, chilipeper, peperkorrels en zongedroogde tomaten. Dan creëer je gewoon een gerechtje op zich!

kaas bewaren in olijfolie

Kaas bewaren in olijfolie: zo doe je dat

Dit kun je natuurlijk ook zelf doen, met verschillende kaassoorten. Zowel hardere als zachte kazen. Heb je nog een stuk Parmezaanse kaas liggen waarvan je bang bent dat je het binnenkort kunt weggooien? Goudse kaas? Geitenkaas? Leef je uit.

Zorg voor een superschone weckpot (weckpotten steriliseren doe je zo). Doe de kaas in blokjes of reepjes in de pot. Voeg eventueel eerdergenoemde smaakmakers toe en giet de olie erbij, tot alles onder staat.

Sluit de pot, zet ‘m op een donkere plaats en na een week kun je proeven. Superlekker op een kaasplankje, op een tostada of met een stuk stokbrood, zoals de Spanjaarden dat zouden doen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.