Emma Bering
Emma Bering Kooktips 6 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Hét geheim van een perfecte focaccia: aardappelpuree

Focaccia is misschien wel het lekkerste stukje brood voor bij de borrel of een gerecht. Het heeft een knapperige buitenkant, een sponzige, luchtige binnenkant en lekker veel verse kruiden. Bovendien is een focaccia niet moeilijk om zelf te maken. Maar wat is eigenlijk het geheim van de perfecte focaccia?

Ligt het aan het kneden? De juiste kruiden? Of een magisch ingrediënt? Bijna goed: hét geheim voor een perfecte focaccia blijkt aardappelpuree te zijn!

focaccia aardappelpuree

De perfecte focaccia met aardappelpuree

In de regio Umbria in Italië voegen ze aardappelpuree toe aan de focaccia. Aardappelpuree voegt meer zetmeel toe aan het deeg, waardoor het brood een stuk malser wordt. Kneed het deeg dan ook met je handen en niet met een machine. Het voordeel hiervan is dat je het deeg nooit te lang zal kneden, want je voelt aan wanneer het klaar is.

Nu is focaccia altijd lekker, maar door de toevoeging van de aardappelpuree wordt je brood nog lekkerder. De korst wordt goudbruin en knapperig, terwijl de binnenkant heel luchtig blijft. In combinatie met een lekker knapperige bovenkant met wat zout maak je het helemaal af.

Foccacia van Jamie Oliver

Experimenteer met toppings

Voor de toppings kun je experimenteren met meer dan alleen zout. Zongedroogde tomaten, olijven, kleine stukjes tomaat, verse ricotta en Parmezaanse kaas zijn allemaal prima opties voor een lekkere topping. Leef je uit.

Aan dit recept ‘Zelf focaccia bakken met véél kruiden‘ kun je heel gemakkelijk een restje aardappelpuree toevoegen. Aan ongeveer 250 gram heb je genoeg. Je mixt de aardappelpuree dan mee met het bloem, zout en gist. Leuk om een keertje uit te proberen.

> Misschien kan je nog inspiratie opdoen uit deze 7 x smakelijke toppings voor op focaccia

Zelfgemaakte focaccia

Meer focaccia recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.