Waarom rode Parmezaanse kaas de heilige kaas-graal is
We zijn dol op Parmezaanse kaas. Heerlijk voor over onze pasta’s, bij een salade of in een heerlijke ovenschotel. Maar hoe lekker deze kaas ook is, het is niet de originele Parmezaanse kaas. Er bestaat namelijk ook een traditionele rode Parmezaanse kaas. En nee, die is niet rood.
Parmigiano Reggiano vacche rosse
Parmigiano Reggiano, oftewel Parmezaanse kaas, komt oorspronkelijk uit Italië. En dan met name uit de omgeving, je raadt het al, Parma. Deze kaas wordt gemaakt van de melk van de zogenaamde zwartbonte koeien. De kazen liggen meestal 12, 24 of 32 maanden te rijpen en zijn zeer lang houdbaar. Heerlijk om te raspen over bijvoorbeeld pasta of geschaafd door een salade.
Ondanks dat deze informatie algemeen bekend is, is dit niet de originele Parmezaanse kaas. Er is namelijk een ‘oer’ Parmezaanse kaas. En die heet Parmigiano Reggiano vacche rosse. Deze Parmezaanse kaas wordt gemaakt met de melk van de zogenaamde ‘rode’ koeien. Dit is een ras met een oranje/rode zweem over de huid.
Salvaguardare il patrimonio genetico della razza Reggiana ed incrementarne la diffusione: ecco l’obiettivo dell’Associazione Nazionale Allevatori Bovini di Razza Reggiana. Con l’attività svolta dall’Associazione dal 1956, le Rosse sono state rivalutate, e hanno visto crescere lo sviluppo commerciale dell’eccellenza del loro latte. #razzareggiana #vaccherosse #redcows #nature #cows #parmigianoreggiano #parmigianoreggianovaccherosse
5 Likes, 1 Comments – ANABoRaRe (@anaborare) on Instagram: “Salvaguardare il patrimonio genetico della razza Reggiana ed incrementarne la diffusione: ecco…”
Hoe smaakt rode Parmezaan?
En dat is waarom we deze kaassoort ook wel ‘rode’ Parmezaanse kaas noemen. Het lijkt misschien een klein verschil, maar voor de smaak van de kaas is het verschil zeer groot. De rode koeien produceren namelijk zeer weinig melk. Daardoor heeft hun melk een sterke geconcentreerde smaak die je terug proeft in de kaas.
De melk van rode koeien heeft daarnaast ook een hoger vetgehalte en een hoger proteïnegehalte, waardoor de kaas ook wat romiger smaakt. Hij rijpt gemiddeld twee tot drie jaar.
Waarom horen we weinig over rode Parmezaanse kaas?
Rode Parmezaanse kaas is niet zo’n bekende kaas en dat heeft niet te maken met de smaak. De reden dat veel mensen toch de standaard Parmezaanse kaas kopen, is omdat die een stuk goedkoper is. Zwartbonte koeien geven namelijk wél veel melk en zijn daardoor goedkoper. De productie gaat sneller en er zijn meer kazen te maken.
Als je een echte liefhebber bent, ga je voor de vacche rosse variant. Ben je benieuwd? Hij online te koop op deze site.
Recepten met Parmezaanse kaas
- Trek in Parmezaanse kaas? 10 recepten om je honger te stillen
- Culy Homemade: pompoengratin met salie en Parmezaanse kaas
- Culy Homemade: krokante karbonades met Parmezaanse kaas
? PARMIGIANO REGGIANO VACCHE ROSSE ?? – il latte di VACCHE ROSSE con cui viene fatto questo parmigiano ha una disciplinare che prevede che le vacche mangino solo erba fieno e mangimi certificati naturalmente NO OGM ed è vietata qualsiasi tecnica di alimentazione forzata per aumentare la produzione,ecco perché si possono trovare animali che superano tranquillamente i 10 anni di età,cosa assai rara….? ******************************** ? Pic via: Il nostro Negozio ******************************** ? Seguici per ricevere le promozioni riservate ai nostri followers ? ******************************** ? Tagga le tue foto migliori delle specialità che hai scoperto con @pieretto.specialita per avere la possibilità di trovarle nel nostro negozio ? ******************************** #love #instagood #photooftheday #tbt #cute #me #followme #picoftheday #likeforlike #food #yummy #foodie #delicious #happy #instagood #foodoftheday #follow #tagsforlikes #foodgasm #tweegram #instago #tflers #yum #dessert #statigram #instalike #instamood #parmigianoreggianovaccherosse #vaccherosse
15 Likes, 0 Comments – Pieretto Specialità (@pieretto.specialita) on Instagram: “? PARMIGIANO REGGIANO VACCHE ROSSE ?? – il latte di VACCHE ROSSE con cui viene fatto questo…”