Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 29 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Fijne kooktip: groenten marineren voor meer smaak

Groenten lekker bereiden: we vinden het niet allemaal even makkelijk. Zeker de carnivoren onder ons kunnen nog weleens beteuterd kijken naar een bordje groenvoer. Dé tip: groenten marineren, voor meer smaak.

Groenten marineren is een hele simpele manier om meer smaak toe te voegen aan groente. De truc is om de veggies zo lang mogelijk in de marinade te laten liggen. Een uur tot een hele nacht, liefst. Dat betekent dat je vooruit moet denken: zorg dat je op tijd begint, zodat de groenten lekker kunnen badderen in hun marinade.

groenten marineren

Groenten marineren: zo doe je dat

En aan wat voor marinade denken we dan? Nou, een simpele dressing van honing, sojasaus en knoflook is al goddelijk. Of voeg er wat Balsamico-azijn en olijfolie aan toe. Laurierblaadje erbij, wat takjes tijm of rozemarijn… anything goes.

Of wat dacht je van een marinade op basis van yoghurt? Wij marineerden deze wortels bijvoorbeeld in een mengsel van yoghurt en vadouvan.

Let daarbij wel op dat je niet teveel zure ingrediënten toevoegt (citroensap, limoensap, azijn) aan je marinade: daardoor kunnen de groenten hun bite verliezen en té zacht worden. Kijk ook uit met suiker en andere zoetstoffen zoals honing en agavesiroop: bij het verhitten van de groenten, verbranden de suikers gauw. Dus zorg voor een goede balans.

groentespiesjes
Nancy van Batenburg voor Culy

Smaak, smaak en nog eens smaak

Je kunt bijna alle groenten marineren: paprika, ui, courgette, aubergine, wortel, bieten, broccoli… Giet de marinade in een zakje of bakje, leg de groenten erin en laat ze een uur tot een nacht marineren.

Na het marineren kun je de groenten grillen, roosteren of bakken voor nóg meer smaak. Zeker met grillen geef je een fantastische barbecue-achtige smaak aan de gemarineerde groenten. Of leg ze eens – al dan niet aan spiesjes geregen – op de barbecue.

De gemarineerde groenten zijn lekker bij couscous, gegrilde kip, door een salade of in een falafel bowl bijvoorbeeld.

De lekkerste groente recepten:

groenten marineren wortels

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.