Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 9 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Friet opnieuw opwarmen: hoe doe je dat het beste?

Zonde is het toch altijd hè, wanneer er een berg friet overblijft na een diner? Die kieperen we vaker wel dan niet rechtstreeks in de vuilbak (herkenbaar?). Daarom vonden we het tijd voor een klein onderzoek: friet opnieuw opwarmen, hoe doe je dat het beste?

We zullen eerlijk zijn: friet is sowieso vers het lekkerst. Onze beste tip is dan ook om niet overmoedig te zijn en een realistische portie friet te bestellen of te bereiden (in plaats van standaard ál-tijd te veel). Het frituurvet in friet maakt dat je sneller volzit dan bij niet gefrituurde kost. Daar rekening mee houden is de eerste stap tegen food waste.

Friet opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Zit je toch met kliekjes? Dan bestaan er een aantal manieren om friet opnieuw op te warmen. Wat we in ieder geval al kunnen zeggen is: gebruik in geen geval de magnetron, dat doet absoluut niets goeds voor je friet. Wat wel?

Friet opbakken in de pan

Gebruik een gietijzeren pan en verhit een laagje plantaardige olie op medium-hoog vuur. Bak er de leftover friet een paar minuten in aan. De Amerikanen noemen deze methode ook wel ‘shallow fry‘: een snelle manier van iets frituren, in een klein laagje olie. Perfect voor het knapperig maken van friet die al eerder gefrituurd is geweest.

Zorg wel dat je niet teveel friet tegelijk in de pan legt. Werk desnoods in porties. Laat de friet – voordat je hem serveert – ook nog even uitlekken op een vel keukenpapier .

Friet opnieuw opwarmen in de oven

Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet de lege bakplaat een kwartiertje in de warme oven, zodat deze goed opwarmt. Haal voorzichtig uit de oven en spreid de friet uit op de hete bakplaat.

Zet 5 minuten in de hete oven. Proef of de friet al voldoende knapperig is en zet eventueel nog een paar minuten extra in de oven.

Friet opnieuw opwarmen in de airfryer

Friet geef je de volgende dag makkelijk een tweede leven door de friet een paar minuten op 200 graden in de airfryer te frituren.

Dat geldt trouwens niet alleen voor friet, maar ook voor bitterballen, chicken wings, kaasstengels enzovoort. Je snapt het.

Dit zijn de meest voorkomende fouten met de airfryer (die jij niet gaat maken!)

Tot slot geven we nog een laatste tip mee, eentje in de vorm van een recept. Met leftover friet kun je immers heerlijke loaded fries maken, waarbij het niet zo belangrijk is dat de friet extreem knapperig is. Het concept van loaded fries is dat je je friet vollaadt met toppings, zoals bij dit Culy frietje sabich of bij deze bánh mì zoete aardappelfrietjes (op z’n Vietnamees!). Lekker idee hé? Dachten wij ook.

Hoe bak je bacon krokant in een airfryer?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.