Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 8 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Internationale vrouwendag: 5x horeca-heldinnen in de spotlights

Het is je vast en zeker niet ontgaan dat het vandaag Internationale Vrouwendag is. Een dag waarop we stilstaan bij de rechten van de vrouw. En dat is nodig, want in de praktijk blijkt de positie van de vrouw lang niet altijd gelijk te zijn aan die van de man. Er is werk aan de winkel om de achterstand van vrouwen gelijk te trekken. Ook in het culinaire landschap is de balans lang niet altijd gelijk. Daarom zetten we vandaag vijf horeca-heldinnen in de spotlights.

Als je aan een chef denkt, is de kans groot dat je denkt aan een witte man met een groot koksmes in zijn hand, tattoos en wellicht ook een dood dier over zijn schouder. Denk je aan een sommelier, dan zie je waarschijnlijk ook een witte man voor je, in een net pak. En zo zijn er nog wel meer rollen in de culinaire wereld waarbij we automatisch denken aan mannen. Deze vrouwen bewijzen dat het beeld moet veranderen.

1. Annaline Doelen: de jongste vrouwelijke vinoloog

Annaline met Pareltjes van Annaline
Bron: Karlijn Mensink voor Culy

Annaline Doelen was ooit de jongste vrouwelijke vinoloog van Nederland en is inmiddels negentien jaar eigenaresse van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Voordat Annaline in de horeca terechtkwam, heeft ze gestudeerd aan de Middelbare Hotelschool en volgde ze de opleiding tot vinoloog. Toen zij met haar 23 lentes jong afstudeerde aan deze pittige wijnstudie, mocht zij zichzelf de jongste vrouwelijke vinoloog van Nederland noemen.

Annaline: “Het is wetenschappelijk bewezen dat dames beter kunnen proeven dan mannen. Ook halen vrouwen sneller fouten uit de wijn, zoals kurk of oxidatie (bederf).”

> Meer over deze vrouw? Lees het interview met Annaline Doelen

2. Hanneke Schouten: culinaire alleskunner en onewomanshow bij Bouchon du Centre

Hanneke Schouten is een culinaire onewomanshow. Ze is eigenaresse van restaurant Bouchon du Centre in Amsterdam. Daarnaast is ze in datzelfde restaurant ook gastvrouw, sommelier, chef en wat er dan ook maar van haar wordt gevraagd. We zeggen niet voor niets ‘alleskunner’.

Hanneke: “Ik heb altijd mijn eigen plan getrokken en doe niet onder voor een man in de keuken.”

> Meer over deze vrouw? Lees het interview met Hanneke Schouten

3. Chef Titi Waber

Chef Titi Waber
Bron: Tit Waber

Titi Waber is van oorsprong een Indonesische chef en ze stond jaren in de keuken bij restaurant Blauw in Amsterdam. Ze begon haar carrière in de culinaire wereld bij Ron Gastrobar Oriental, waar ze zich opwerkte tot de dimsumchef. Daarna kookte ze ondermeer bij Staring at Jacob/Ku in en Bumbu Kitchen in Amsterdam.

Titi: “Welk ingrediënt mij het beste beschrijft? Sambal, haha! Durf te zijn. You love it or you hate it.”

> Meer over deze vrouw? Lees het interview met Titi Waber

4. Sommelier Maaike Kauffman van Héroine in Rotterdam

Maaike Kauffman
Bron: Lieke van der Wel

Maaike Kauffman werkte onder andere bij restaurant het Oude Dykhuys in Lisserbroek, bij De Beukenhof in Oegstgeest, bij ML in Haarlem en bij Jaimie van Heije restaurant in Ouderkerk aan de Amstel. Nu is ze sommelier en gastvrouw van één van de coolste restaurants in Rotterdam: Héroine.

Maaike: “Vaak wordt onderschat dat werken in de bediening wel echt een vak is. Er wordt gedacht: dat is maar een bijbaantje voor iedereen die een studie doet. Maar als je op een bepaald niveau gaat werken, wordt er echt veel kennis vereist.”

> Meer over deze vrouw? Lees het interview met Maaike Kauffman

5. Saskia Smeenk: sommelier van Restaurant Felix

Saskia Smeenk

Als je gaat eten bij restaurant Felix loop je sommelier Saskia Smeenk tegen het lijf. Ze heeft niet alleen indrukwekkend veel wijnkennis, maar ook nog eens een sprankelende uitstraling en warme persoonlijkheid.

Voor Saskia bij Felix aan de slag ging, deed ze 16 jaar ervaring op als sommelier bij Yamazato, in Hotel Okura. Haar liefde voor Japan zal ze nooit kwijtraken, maar in haar huidige positie bij Felix laat Saskia zich vooral niet te veel begrenzen. Sterker nog: ze kan haar creativiteit helemaal kwijt in het vak om samen met de rest van het team de ideale wijn-spijservaring te creëren.

Saskia: “Alle vrouwen om me heen (van vriendin tot collega) voegen iets toe aan mijn leven. Geen enkele vrouw is hetzelfde en van elke vrouw kun je iets leren. Ik zie ook geen enkele vrouw als competitie en probeer vrouwen complimenten te geven, zonder dat daar jaloezie bij speelt.”

> Meer over deze vrouw? Lees het interview met Saskia Smeenk

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.