Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze fout(en) ga jij niet maken bij je zelfgemaakte mojito

Met deze hete temperaturen, snakken we allemaal naar verfrissende (alcoholische) drankjes. Een allemansvriend die we dan vaak in onze longdrinkglazen toveren, is de verfrissende Cubaanse mojito. Munt, rietsuiker, limoen: het lijkt zo’n makkelijk mengsel, maar toch kan ‘ie soms nog nét even beter. Culy helpt je een handje!

Mojito time baby! 

Mojito master word je zo

Over de geschiedenis van de mojito gaan vele verhalen, maar een ding is zeker: ‘t is een Cubaanse klassieker. Doordat de zomerse, verfrissende cocktail zo weinig ingrediënten heeft, is het belangrijk dat wát je ermee doet, goed zit.

Zo waan je je vanaf de eerste slok in Club Tropicana in plaats van bij een hit & miss cocktailbar in je achtertuin. De kans dat je de ingrediënten voor een lekkere mojito al in je keukenkastje hebt liggen, is groot. Dus pak ze bij elkaar en mixen maar.

mojito pexels
Bron: Pexels

Muddle je munt

De meest gemaakte fouten bij een zelfgemaakte mojito, zitten hem in de munt. Want pluk je de blaadjes in stukjes en roer je ze door het glas, of stamp je het helemaal fijn en giet je alles bijeen? Wil je een killer mojito serveren, dan is het belangrijk dat je erg veel (echt veel) aandacht besteedt aan het stampen van de munt. Dit doe je met een muddle, zo’n stampertje.

Voeg je suiker, limoen en munt samen in de cocktailshaker (als je die hebt) en stamp het geheel fijn zodat én de suiker crusht maar ook de smaken van je munt vrijkomen. Doe dit dan weer niet te lang, want dan wordt de munt bitter. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd en gemixt is en alles zijn smaak heeft af kunnen geven. Belangrijk: haal de muntblaadjes van de steeltjes. De steeltjes zorgen namelijk nóg sneller voor een bittere smaak.

Zeef de mojito

Als je het geheel dan goed hebt platgestampt, komt het andere belangrijke onderdeel wat we vaak vergeten. Of ‘t is onder het mom van “die muntblaadjes staan zo leuk in de cocktail” of we denken er gewoon niet aan, maar het is super belangrijk dat je je mojito dubbel zeeft. Twee keer dus.

Zo zorg je ervoor dat alle fijne stukjes munt úít de mojito gaan, ze hebben hun smaak ten slotte al afgegeven. Dit maakt dat je én niet op bittere stukjes blad kunt bijten, dat je rietje niet verstopt raakt, maar ook dat ze niet tussen je tanden gaan zitten. Niets vervelender dan aan het einde van de avond thuiskomen, in de spiegel kijken en een groen blad op je voortand vinden.

Zo maak je de lekkerste alcoholvrije mojito

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.