Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Culinair nieuws 25 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

De beste en oudste pizzeria van Napels – Da Michele – komt naar Amsterdam

Het is misschien wel dé beste en oudste pizzeria van Napels: Da Michele. Italianen dwingen je er zelfs langs te gaan als je in Napels bent, en mocht je geen zin of tijd hebben, willen ze dat je liegt en zegt dat je er toch geweest bent. Zo diep zit Da Michele in de Napolitaanse cultuur geworteld. En die traditionele Italiaanse pizzeria, die komt nu naar Amsterdam!

Pizzeria da Michele

Mocht je eens op vakantie zijn geweest naar Napels, dan heb je Da Michele vast zien staan in een reisboekje. Of hem als tip gekregen van iemand die al eerder in Napels was. Het is een begrip in de stad – zelfs in heel Italië – want dit zou zo maar de enige en echte pizzeria van het land zijn.

Al sinds 1870 wordt er door de familie Condurro pizza gemaakt in Napels en met succes. Bijna iedere avond staan er lange rijen voor pizzeria Da Michele en de Napolitanen snappen dat maar al te goed. Er is ten slotte maar één soort pizza: de Napolitaanse. En die wordt al vijf generaties lang op dezelfde manier gemaakt bij Da Michele.

De keuze is… niet zo reuze

Ga je pizza eten bij Da Michele, verwacht dan geen gigantische menukaart met allerlei bijzondere toppings. Je sluit hier eerst achteraan in de rij, tot je op een gegeven moment naar een tafel voor vier wordt geloodst. Geen probleem als je maar met z’n tweeën bent, dan word je gewoon bij anderen aan tafel gezet.

Dan kijk je op het menu. De keuze is een Margherita (eventueel met extra kaas) of een Marinara. Wil je er iets bij drinken dan heb je de keuze uit frisdrank, bier of water. Nog geen tien minuten na het doorgeven van je bestelling krijg je een gigantische pizza voorgeschoteld. Op? Dan krijg je bij de kassa te horen hoeveel je moet betalen. Is dat meer dan €10,- per persoon, word je opgelicht.

Eat, pray, love pizza

Kun je je die film Eat, Pray, Love met Julia Roberts nog herinneren? In de film en in het boek krijgt de hoofdrolspeelster de naam van een pizzeria in Napels. Welke zou dat nou zijn? Ook Julia krijgt te maken met een Italiaan die liever heeft dat ze liegt en zegt dat ze bij de pizzeria geweest is, dan dat ze eerlijk zou toegeven dat ze niet geweest is. Er is namelijk níks anders belangrijk in Napels. Zeker niet voor de Italianen.

“He gave me the name of a Pizzeria in Naples (“Da Michele”) that I had to try, because he informed me, it sold the best pizza in Naples. I found this a wildly exciting prospect, given that the best pizza in Italy is from Naples and the best pizza in the world is from Italy, which means that pizzeria must offer… I’m almost too superstitious to say it… the best pizza in the world?”

“Please go to this pizzeria order the margherita pizza with double mozzarella. If you do not eat this pizza when you are in Naples, please lie to me later and tell me that you did.”

“At the pizzeria “Da Michele”, the pies we have just ordered, one for each of us, are making us lose our mind. I love my pizza so much, in fact, that I have come to believe in my delirium that my pizza might actually love me, in return. I am having a relationship with the pizza, almost an affair.”

Pizzeria Da Michele in Amsterdam

En nu, na meer dan een eeuw één vestiging te hebben gehad in Napels, spreidt de pizzeria haar vleugels en gaat Michele elders ter wereld kijken. En wel in Amsterdam. Of de pizzeria daar net zo authentiek is als in Napels (lees: tl-verlichting, stalen meubelen en totaal geen Italiaanse charme) moeten we afwachten.

Of de menukaart net zo summier zal zijn, is ook nog onbekend. Maar ons land een nieuwe steengoede pizzeria krijgt, staat buiten kijf. En mochten we toch onze twijfels hebben, dan bellen we gewoon die Italiaanse pizzapolitie.

Wanneer Pizzeria Da Michele opent in Amsterdam is nog een mysterie. Toch wordt op het Instagramaccount van de pizzeria wordt al druk gepost met coming soon. Houd hun pagina dan ook in de gaten voor meer informatie.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.