Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Kooktips 17 sep 2020
Leestijd: 7 minuten

Van rijst tot wijn en kaasjes: hoe lang kun je eten bewaren?

Van de meeste producten zul je in grote lijnen wel weten hoe je ze hoort te bewaren. Zo leg je rauwe vis niet voor een week ter decoratie op het aanrecht en drink je melk niet meer op als deze zurig ruikt. Maar hoe kun je eten nou het beste bewaren? Wij maakten een lijstje met TCT’s (To follow Culy Tips).

Er zijn ontelbaar veel verschillende producten die allemaal op een andere manier houdbaar zijn. Maar gooi jij je etenswaren te vroeg weg of haal jij juist het onderste uit de (melk) kan? Wij zetten een aantal interessante (leftover) productartikelen voor je op een rijtje.

Rijst bewaren

Er werd lang gedacht dat je een voedselvergiftiging op kon lopen door het her-opwarmen van je bakkie rijst. Wat blijkt? De échte reden dat je voedselvergiftiging kan oplopen van dit graanproduct is doordat je de restjes verkeerd bewaart. Wanneer je gekookte rijst bij kamertemperatuur laat staan, hebben bacteriën (die zelfs het kookproces van de rijst overleefd hebben) de kans om zich te verspreiden. En dat willen we niet.

Zorg ervoor dat je de rijst direct opdient na het koken. Wil je de overblijfselen bewaren? Zorg er dan voor dat je deze binnen het uur laat afkoelen en vervolgens goed verpakt in de koelkast plaatst ‘(r)ice, (r)ice baby‘. Bewaar de rijst niet langer dan één dag en stook deze goed heet voor consumptie. Verwarm de rijst ook niet vaker dan één keer.

Wijn bewaren

Het komt misschien niet zo vaak voor dat jij je flesje wijn, na het inschenken van enkele glaasjes, nog voorziet van een kurk. Maar als je nog op een ander moment wilt genieten van je geopende flessie, wil je wel weten hoe lang deze nog smakelijk blijft.

Zorg er in ieder geval voor dat je de fles goed afsluit. Misschien gaat dit een beetje tegen je natuur in, maar het is verstandig om alle soorten wijn in de koelkast te plaatsen na het ontkurken. Zo ook vin rouge. Dit voorkomt verdere oxidatie van het druivensap en zo blijft de smaak behouden.

Zet witte wijn en rosé maximaal vier dagen weg in de koelkast. Voor mousserende wijnen geldt: de mousse vervliegt vrij snel na het openen van de fles. De wijn blijft maximaal een dag goed in de koelkast. Drink rode wijnen na twee bewaardagen op (met uitzondering van taninnevolle rode wijnen, deze zijn tot drie dagen te bewaren).

> Culy schreef eerder een artikel met tips over het bewaren van wijn (ook hier!)

Nederland wijnland
Bron: Unsplash

Gare kip bewaren

Gegaarde kip wil je wellicht de volgende dag gebruiken op een stukje brood of in je salade. Je bewaart de kip het beste door deze na het garen te verpakken en op kamertemperatuur te laten komen. Hierna kan de kip de koelkast in. Je kunt de verpakte kip tot drie dagen (koel) bewaren.

Als je het vlees opnieuw wilt opwarmen, zorg er dan voor dat deze minimaal de 70 graden aantikt. Kwam je kippetje voor het koken uit de vriezer? Dan kan je deze variant ook na het (volledig gaar) koken weer terug invriezen. Chicken tonight?

Sla bewaren

Lekker om mee te nemen in je lunchtrommel: de kliekjes van je salade. Toch ken je het beeld van bruine, zielige slablaadjes die er niet meer al te smakelijk uitzien. Hoe bewaar jij je geopende zak slamelange het best? Zo dus:

Maak een stukje keukenpapier nat en leg deze over de sla heen. Sluit de zak af met een knijpertje. Doordat het natte keukenpapier de blaadjes vochtig houdt, blijven ze langer vers. Je houdt ze helemaal goed intact door de sla in een luchtdichte trommel te verpakken, inclusief dat stukje keukenpapier. Please, lettuce help you.

Sla in bakje
Bron: Kai Pilger via Pexels

Restjes aardappel bewaren

Aardappels kunnen na het koken nog prima bewaard worden, indien je het product goed hebt laten afkoelen en ingepakt hebt. Alle soorten, zoals gekookte, gepureerde, gebakken -en ga zo maar door- piepers kunnen tot drie dagen gekoeld bewaart worden.

Gouden tip: warm je aardappelgerechtje op in een pan of bij lage temperatuur in de oven. De magnetron zorgt er namelijk voor dat zelfs je gebakken aardappelen eruit komen als een melige bende. Dat is niet lekker en wil je gewoonweg niet, toch?

Vlees bewaren

Je stukje vlees van gisteravond niet opgekregen? Deze kun je nog prima bewaren en opnieuw opwarmen, binnen twee dagen. Zorg ervoor dat je het product goed verpakt in de koelkast bewaart en bij het opwarmen tot minimaal 75 graden verwarmt. Het liefst tot het gloeiend heet is zodat jij er zeker van bent dat het geen kwaad kan.

Ook voor deze productcategorie geldt: warm de restjes op in een pan in plaats van magnetron (met uitzondering van worstjes). Dit doet veel meer goeds voor het product. En wil je je vlees voor een langere tijd bewaren? Bewaar het dan samen verpakt met een (pasta)saus of soep(!) in de vriezer. Hierdoor blijft de textuur behouden en is het vlees nóg lekkerder na het ontdooien!  

Als je een aangesneden gedroogde worst (en andere vleeswaren) langer wilt bewaren is het verstandig om deze onderin de koelkast te leggen (bij 4 graden). Verpak het in plastic of in een bewaarbakje. Zo zijn ze drie tot vijf dagen goed (gedroogde worst tot 7 dagen). Of bewaar ze langer in de vriezer, tot wel drie maanden. Check wel altijd de kleur en geur voor je het vleeswaar wilt opdienen.

Avocado bewaren

Het zal niet vaak voorkomen dat je je avocado hebt gehalveerd en dan besluit ‘m te willen bewaren. Maar als het gebeurt, wil jij natuurlijk weten hoe je dit groene vitaminebommetje kunt bewaren, zonder dat deze in een bruin prakje verandert. Sprenkel ofwel limoensap, citroensap of wodka(!) over het groene vruchtvlees en zo heb je voor morgen nog een avo-cadeau.

Kaas bewaren

Hemelse kaasjes over van een fijn kaasplankje: daar wil je nog een keertje van genieten. Je kunt je overgebleven kaasje dan het beste bewaren door het in te wikkelen in bakpapier. Zo kunnen de kaasjes ademen waardoor zij hun smaak behouden. Het is handig als je de kaas goed inpakt in het papier, zodat het geen andere smaken uit de koelkast overneemt, dat zou zonde zijn.

Bewaar blauwader, verse en sterk gerijpte-kaas bovenin je koelkast. Hier is de temperatuur iets koeler ten opzichte van onderin (in de groentelade). Daar bewaar je namelijk de normale kaassoorten, zodat deze (door de iets minder koele temperatuur) hun smaken niet verliezen.

Mocht je een bepaalde kaas dan toch nog langer willen bewaren, rasp het dan. Hevel de geraspte kaas vervolgens over in een diepvrieszakje. Zo blijft je kaas voor twee tot drie maanden langer goed.

Kaasjes op plank
Bron: Alexy Almond

Pasta bewaren

Gekookte pastasoorten kunnen zo’n drie tot vijf dagen lekker (en goed) blijven in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Dan vries je ze in. In de vriezer kan je Italiaanse product tot acht maanden goed blijven. Als je deze weer wilt opwarmen, laat het product dan eerst even op kamertemperatuur komen en warm dan op in warm water om het weer volledig te garen.

Het is handig om de pasta te voorzien van een klein scheutje olijfolie voor je deze luchtdicht verpakt. Dat voorkomt het aan elkaar plakken van je penne of fusilli.

Kokosmelk bewaren

Overgebleven kokosmelk van je bereide curry is zonde om weg te gooien. Bewaar de kokosmelk voor zeven dagen in de koelkast, de kwaliteit blijft prima.

Wil je de kokosmelk langer bewaren? Hevel het goedje dan over in een luchtdicht bakje en plaats in de vriezer. Als je de kokosmelk opnieuw gaat gebruiken, zul je zien dat de melk ‘gebroken’ is. Dit komt doordat de vetten zijn gaan scheiden van de vloeistof. Niet getreurd: mix het geheel weer tot een vloeibare melk met behulp van een staafmixer. Succes gegarandeerd!

Andere etenswaren bewaren?

Bij twijfel over producten, gebruik dan deze handige bewaartool van het Voedingscentrum. Typ je product in en achterhaal hoe lang deze geopend goed blijft. Dit hulpmiddel geeft ook aan hoe lang het artikel na openen houdbaar is in je koelkast of vriezer. Dit is je nieuwe beste zoektool-vriend. Eten bewaren doe je vanaf nu foutloos!

Meer Culy bewaartips:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.