Redactie
Redactie Inspiratie 3 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Hoe wordt kokosmelk gemaakt en wat is het verschil met kokosroom?

Kokos is hot! We drinken kokoswater, bakken in kokosolie en voegen kokosmelk toe aan pompoensoep, Thais gerecht of een shake. Nu vroegen wij ons af: hoe wordt kokosmelk eigenlijk gemaakt en wat is het verschil met kokosroom?

Zowel kokosmelk als kokosroom wordt gemaakt door het vruchtvlees uit de kokosnoot te weken in warm water. Het verschil zit hem in de concentratie: kokosmelk bevat meer water dan kokosroom.

Kokosmelk
Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water. Door het mengsel te filteren in een kaasdoek en uit te knijpen ontstaat kokosmelk.

In onderstaande video zie je hoe je dit ook makkelijk thuis kan doen:

Kokosroom
Kokosroom kan op dezelfde manier worden gemaakt, alleen wordt er nog één extra stap aan het proces toegevoegd. Door de kokosmelk te laten staan komt de room namelijk vanzelf bovendrijven. Door de room van de melk te splitsen houd je kokosroom en een magere kokosmelk over.

Bekijk het in onderstaande video vanaf 6:40 minuten:

Wanneer gebruik ik wat?
Curry’s en kokosmelk zijn beste vrienden! Kokosmelk is dan ook onmisbaar bij bijvoorbeeld een curry met pompoen of een Thaise groene curry. Maar wist je ook dat je met kokosmelk heel lekker ijs kan maken? Van kokosroom kan je ook lactose vrije slagroom maken of frosting voor op bijvoorbeeld cupcakes.

Kokoswater?
Laat je niet in verwarring brengen. Kokoswater wordt niet gemaakt van het vruchtvlees, maar zit in de kokosnoot. Het is het natuurlijke sap dat je zo uit de kokosnoot kan drinken. Het liefste uit een rietje, op een tropisch strand…

Lees hier wat je in de keuken zoal met kokoswater kan!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.