Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 2 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom moet je brood met water besprenkelen voor je het bakt in de oven?

Het is je vast wel eens overkomen: je hebt een vers brood van de bakker of zelf gebakken, maar vergeet ‘m goed af te dekken. Gevolg: of een heel hard, óf een klef brood. In beide gevallen geen pretje. Wij zochten uit waarom je je brood met water moet besprenkelen, voordat je ‘t in de oven bakt of oppiept.

Brood met water besprenkelen

De één noemt het oppiepen en bij de ander is brood met water besprenkelen net zoiets als boter op je brood doen: het hoort erbij. Het kan namelijk zo zijn dat jij de broodzak te lang open hebt gelaten of je vers gebakken broodje niet goed hebt opgeborgen. In beide gevallen doe je er goed aan je brood met water te besprenkelen voordat ‘ie opnieuw de oven ingaat.

Door het brood met water te besprenkelen en daarna opnieuw af te bakken, wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht als een vers brood. Precies wat je wilt.

brood met water besprenkelen stock pexels
Bron: Pexels

Water in de oven

In plaats van je brood met water te besprenkelen als ‘t niet meer ‘vers’ is en het daarna opnieuw af te bakken, kun je ook vanaf het begin voorzorgsmaatregelen nemen. Oké, in dit geval moet je wel je eigen brood bakken, maar dat is een heerlijk nieuwjaarsklusje.

Veel nieuwe ovens hebben tegenwoordig een stoomfunctie. Door deze tijdens het bakken van het brood zijn werk te laten doen, bak je een weerbaar brood dat best een paar uurtjes zonder zak of andere luchtdichte opbergmogelijkheid kan. Heeft jouw oven geen stoomfunctie, dan kun je een kommetje water in de oven zetten tijdens het bakken.

Oliebollen met water besprenkelen

Je brood krijgt niet alleen een tweede leven door het met water te besprenkelen voor je ‘t opnieuw afbakt, dit werkt ook bij oliebollen! Mocht je deze nu nog over hebben van oud en nieuw, maar denken ‘ze zijn niet meer lekker, want érg hard,’ dan kun je ze eventjes onder de stromende kraan leggen en daarna opnieuw afbakken in de oven. Je zult merken: je oliebollen smaken alsof ze net uit ‘t vet komen!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.