Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 20 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Speklappen met Dutch crunch topping uit het nieuwe boek van Smokey Goodness

Vlammen! Dat wil je als je dit recept voor speklappen van de barbecue met Dutch crunch topping ziet. Het komt uit het nieuwste boek van barbecueheld Jord Althuizen en Smokey Goodness. In Lowlands BBQ (het dikste BBQ-boek van Jord Althuizen ooit) draait het om culinaire barbecue-inspiratie uit de Lage Landen. En dat is lékker!

Dat er zo veel toffe barbecue-inspiratie te vinden is in Nederland en België, daar staan wij nogal van te kijken. Maar wie anders dan Jord laat het zien in dit vette nieuwe kookboek. Van ‘fiery vlammetjes’ tot aan Oosterscheldekreeft of een heel Hollands borrelplateau van de barbecue: het is vlammen in onze Lage Landen!

De chefs van Smokey Goodness
Bron: Remko Kraaijeveld

Jord over dit gerecht: “Tuurlijk mag een speklap niet ontbreken! Want met een beetje bbq-love en een goede aanpak is er echt iets ongelooflijk lekkers van te maken. Belangrijkste is dat je deze vettige reepjes varkensgenot niet direct boven een te heet vuur grilt. Dat is vragen om een vuurzee en een knapperig randje (lees: verbrand vlees).

Jij gaat ze dus zelf dik snijden en dan eerst low en slow verwennen voordat je ze toch even, met beleid, door het vuur laat kietelen. Het resultaat? Een rokerige plak pork perfection met een mooie balans in vettigheid, zoet en zuur.”

speklappen van Smokey Goodness
Bron: Remko Kraaijeveld

Speklappen met Dutch crunch topping

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.

Meng alle ingrediënten voor de rub. Spoel het stuk buikspek af onder de kraan en dep het droog; vouw het dubbel en bind het op met slagerstouw, verdeel vervolgens de rub erover. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg het spek op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook het spek circa 3 uur, tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 °C.

Verwarm ondertussen alle ingrediënten voor de saus, behalve de tabasco, in een pan en kook het geheel tot ongeveer driekwart in. Breng op smaak met de tabasco en zet apart.

Pureer voor de Dutch crunch topping de piccalilly glad met een staafmixer en meng met de cashewnoten, Amsterdamse uitjes en cornichons. Zet apart. Bouw de BBQ om naar direct grillen, verhoog de temperatuur tot 220 °C en plaats het gietijzeren rooster. Snijd dikke plakken van 1,5-2 cm van het gerookte spek, bestrijk ze aan beide zijden met de saus en gril ze aan weerskanten, terwijl je ze tussendoor nog een paar keer bestrijkt met de saus. Serveer de speklappen met de Dutch crunch topping.

Smokey Goodness Lowlands bbq
Jord Althuizen via bol.com

Smokey Goodness Lowlands BBQ (Kosmos Uitgevers) van Jord Althuizen is nú te koop voor € 29,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.