Marit Weijs
Marit Weijs Kooktips 8 jun 2025
Leestijd: 4 minuten

Appeltaart bakken zonder teleurstellingen: hoe voorkom je een natte bodem?

Er zijn maar weinig dingen zo troostrijk als een versgebakken appeltaart. De geur door je hele huis, de kruimelige korst, de warme vulling… Alleen wil je natuurlijk wél dat ‘ie goed lukt. Geen ingezakte vulling, geen deeg dat aan je mes blijft plakken, en al helemaal geen zompige bodem, Gelukkig zijn veel van die bakfrustraties makkelijk te voorkomen. Met deze tips wordt jouw appeltaart niet alleen lekkerder, maar ook een stuk beter.

Voorkom een natte bodem

Een fantastische appeltaart bakken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. De nummer 1 frustratie bij appeltaartbakkers: je snijdt de taart aan en komt uit bij een zompige, kleffe bodem. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit te voorkomen:

  • Laat je appels uitlekken. Bestrooi de stukjes appel met suiker en laat ze 15 minuten staan in een vergiet. Even droogdeppen, en klaar.
  • Strooi iets absorberends op de bodem. Paneermeel, fijngemalen beschuit, amandelmeel of zelfs wat custardpoeder nemen het vocht op tijdens het bakken en houden de korst knapperig.
  • Bak de bodem blind (vooral bij zanddeeg). Bekleed je bodem met bakpapier, vul ‘m met bakbonen of rijst en bak zo’n 10-15 minuten voor. Hierdoor krijgt het deeg een voorsprong en is de kans op zompigheid een stuk kleiner.
  • Gebruik een metalen springvorm. Bakt heter – en dus beter – dan keramiek of glas, dus zorgt ook voor een drogere bodem.

Zoek de juiste appels uit

We doken er al eens eerder diep in: welke appels gebruik je voor appeltaart? Niet elke appel is appeltaartwaardig. Sommige vallen compleet uit elkaar en anderen geven veel meer vocht af. Ga voor stevige appelsoorten met een frisse smaak, zoals Goudreinetten, Elstar, Jonagold of granny smith. Of combineer meerdere soorten voor extra diepte in de smaak. Zo krijg je een goede balans tussen zoet, fris en stevig.

Extra tip: combineer zure en zoete appels voor meer diepgang in de smaak.

Culy ontraadselt: welke appels gebruik je voor appeltaart?

Kruid royaal

Kaneel is een klassieker, maar durf ook andere specerijen te gebruiken. Denk aan kardemom, gemberpoeder, piment of een vleugje nootmuskaat. Een beetje citroenrasp of een druppeltje vanille-extract tilt je vulling ook meteen naar een hoger niveau. Probeer wel terughoudend te blijven: de appel moet natuurlijk de hoofdrol blijven spelen.

Denk aan de juiste structuur

Snijd je appels niet te klein. Appelblokjes of dunne partjes van een halve tot hele centimeter zorgen ervoor dat je bij het aansnijden nog echte stukjes appel tegenkomt. Fijner snijden betekent sneller pap – en dat is precies wat we níét willen.

Let op de korst

Werk je met zanddeeg? Houd het deeg dan goed koel tijdens het verwerken, en rol het niet te dun uit. Te dun betekent kans op scheuren, lekken en een te snel gare korst. Maak je liever een korst van kruimeldeeg of bladerdeeg? Ook helemaal prima, maar pas je baktijd daar dan op aan.

@plumesweets

Now THIS is the one. The only fall dessert I truly need ( this is a lie I need many more)#baking #bakingfromscratch #pie #applepie #fyp #fy #foryou

♬ original sound – plume sweets

Verleidelijk mooi: de afwerking

Een mooi gebakken appeltaart is minstens zo belangrijk als een lekkere. Kwast de bovenkant in met losgeklopt ei voor een glanzende, goudbruine finish. Werk je met een raster van deegrepen? Extra leuk! En wie van crunch houdt, strooit er nog wat kristalsuiker, amandelschaafsel of heerlijke kaneelsuiker overheen voordat de taart de oven in gaat.

Laat ‘m afkoelen!!

We snappen het: de geur is onweerstaanbaar. Maar probeer jezelf in te houden en laat je taart minstens een uur afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. Zo kan de vulling stevig worden en zakt hij niet meteen in elkaar. Lauwwarm serveren? Even terug in de oven (niet de magnetron!) en je zit weer goed.

@testkitchen

As tempting as it may be to dive into your pie as soon as it’s done, waiting a few hours has huge payoff. #baking #kitchentips #kitchenhacks #applepie

♬ original sound – America’s Test Kitchen

Appeltaart is een soort meal prep

Appeltaart wordt vaak nog lekkerder als je ‘m een dag van tevoren maakt. De smaken trekken beter in en de structuur is stabieler. Bewaar ‘m afgedekt op een koele plek (niet in de koelkast!) en warm eventueel een stukje op voor dat vers-uit-de-ovengevoel.

Meer handige taart-tips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.