Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: tarte tatins met sojasauskaramel

Mini tarte tatins met een twist? Willen we. Al helemaal als die twist ‘m zit in het toevoegen van een beetje sojasaus. Het klinkt misschien gek, maar je zult zien dat die sojasaus het zoete van de karamel mooi in balans brengt. Een beetje zoals een snuf zeezout zou doen, eigenlijk.

Gebruik voor deze mini tarte tatins ramekins of glazen potjes. En onthoud: hoe zorgvuldiger je ze invet, hoe makkelijker ze uiteindelijk uit de ramekin zullen ploppen. Daar mikken we natuurlijk op!

Verder heb je ook een beetje geduld nodig. Je kunt de tarte tatins namelijk het beste volledig laten afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt en serveert. Trek hier dus minstens anderhalf uur voor uit.

tartes tatin met sojasaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Mini tarte tatins met sojasaus

Schil de appels en snijd ze in zo fijn mogelijke blokjes. Hiervoor kun je eventueel ook een mandoline gebruiken. Vang de stukjes appel op in een mengkom.

Doe suiker, sojasaus en citroensap bij de mengkom en roer goed. Laat de appels de smaken opnemen in de koelkast.

Vet 4 ramekins (of muffinvormen) royaal in met boter.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de karamel. Zet een pannetje met een dikke bodem op medium vuur en smelt daarin de boter tot ‘ie bruist. Voeg dan de bruine suiker toe en meng met de boter tot de suiker is opgelost.

Laat dit mengsel voorzichtig een beetje bubbelen, tot het op een karamel lijkt. Haal het dan meteen (!) van het vuur en verdeel de karamel onmiddellijk met een lepel (voorzichtig!) over 4 bakjes in een muffinvorm.

Giet de appels af in een zeef en schik ze op de karamel in de muffinvormen. Snijd 4 rondjes ter grootte van de opening van je muffin vorm uit (of een beetje groter) en schik ze op de appeltjes. Duw de randjes eventueel een beetje naar binnen. Prik met een scherp mesje een gaatje in het midden van elk van de deeglapjes

Bak ongeveer 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven. Het bladerdeeg hoort mooi goudbruin te zijn. Is dit nog niet het geval? Zet ze er dan nog wat langer in.

Laat de goudbruin gebakken mini tarte tatins volledig afkoelen in hun vorm en zet ze dan nog een uurtje in de koelkast. Haal ze uit de koelkast en plop ze uit de vormpjes. Gaat dat niet zo vlot? Snijd ze dan eerst rondom voorzichtig los met een mesje. Serveer met een bol ijs.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.