Hoe maak je de allerlekkerste matcha latte? Alle do’s-and-don’ts van Culy
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fmatcha-latte-maken-met-matcha-poeder.jpeg)
Het is haast niet meer weg te denken. In je favoriete koffietentje, op social media, en zelfs op kantoor: overal zie je tegenwoordig iemand lopen met een matcha latte. Begrijpelijk, want dit groene drankje is niet alleen erg lekker, maar ook goed voor je immuunsysteem, en het geeft je een rustige, langdurige energieboost zónder die welbekende koffiecrash. Maar hoe maak je zelf de allerbeste matcha latte? En welk matchapoeder heb je nodig? Culy legt het je allemaal uit.
First things first
Voor je die matcha latte kunt gaan maken, heb je een aantal dingen nodig die je sowieso even in huis wilt halen. We raden écht aan om een matcha klopper (chasen) te bestellen, in plaats van een melkopschuimer te gebruiken. Dat heeft alles te maken met de structuur, smaak en traditie van matcha.
Een matcha whisk wordt niet voor niets aangeraden: deze bamboe klopper is juist speciaal ontworpen om matchapoeder en heet water perfect te mengen tot een smooth en schuimig geheel. En eerlijk is eerlijk: het ziet er leuk uit, en geeft een bijna rustgevend en therapeutisch gevoel om zo je matcha op te kloppen.
Daarnaast is het handig om een klein zeefje aan te schaffen om klontjes te voorkomen, en je hebt een speciaal matchalepeltje – ook gemaakt van bamboe – die handig is voor de verhoudingen.
Alles over het matcha poeder
Het kan goed zijn dat je door alle bomen het bos niet meer ziet wanneer het gaat over matchapoeder. In het verleden werden er vaak 3 soorten matchapoeder onderscheidden in kwaliteit:
- Ceremoniële matcha: de hoogste kwaliteit, felgroen van kleur en zacht van smaak. Dus niet die ‘bittere’ smaak die je wellicht wel eens hebt geproefd in je matcha latte. Het verschil in kwaliteit merk je wel duidelijk in de prijs, deze ceremoniële matcha kan namelijk best wat kosten
- Culinaire matcha: deze is grover gemalen, dus er zitten best wat klontjes in. Daarnaast is dit matchapoeder een heel stuk bitterder van smaak, heeft een doffe, groene – bijna bruine – kleur en is niet aan te raden om een matcha latte mee te maken. Wel is deze dus perfect om tijdens het koken of bakken te gebruiken (zoals in deze matcha blondies!)
- Premium matcha: dit is het perfecte matchapoeder voor in je matcha latte. Hij zit namelijk precies tussen de ceremoniële en culinaire matcha in. Deze kwaliteit matcha wordt ook wel ‘barista grade matcha’ genoemd, dus de matcha van je plaatselijke koffietentje op de hoek gebruikt deze waarschijnlijk. Én, hoewel matcha sowieso prijzig kan zijn, is deze versie een stukkie betaalbaarder dan de ceremoniële matcha.
Toch is het goed om niet alleen naar de term ceremoniële matcha te kijken. De term is namelijk zo gangbaar geworden, dat er voortaan vaak op elke soort matcha het label ceremonieel wordt geplakt, zonder universele graad of certificaat. En dat is nu net niet de bedoeling.
Door het verschil in kleur, textuur en smaak, kun je alsnog goede matcha herkennen. Kom je er nu nog niet uit? Check dan even waar je nog meer op kunt letten om goede matcha te kopen.
Wil je goede kwaliteit matcha kopen voor thuis? Hier moet je op letten
Nu je weet welke kwaliteit matcha je moet hebben voor je matcha latte, heb je nog een heleboel winkels en webshops met verschillende matcha-merken. Welke matcha koop je dan? Het is sowieso goed om te kijken of de matcha wel echt uit Japan komt. Er zijn veel verschillende webshops met verschillende merken, en uiteindelijk gaat het er echt om waar je persoonlijke voorkeur ligt, maar de merken ‘meiko’, ‘yoisho’, en ‘yumesai’ blijken wel echte favorieten te zijn. Verder kun je ook prima matcha bestellen op Amazon of Bol.com.
Niet te heet!
Matcha is erg gevoelig – een beetje een diva dus – en kan van smaak veranderen en bitter worden wanneer je het gaat mixen met te heet water. Kook je water dus niet tot 100 graden, maar laat het iets afkoelen tot ongeveer 80 °C.
Geen thermometer in huis? Na een minuutje of twee is het water meestal al afgekoeld tot de juiste temperatuur. Ook je matcha whisk moet je van tevoren eventjes laten weken in lauwwarm water, zo worden de tandjes wat zachter en flexibeler.
Nu kun je echt aan de slag
Alle voorbereidingen getroffen en de goede matcha besteld? Dan heb je binnen een mum van tijd een heerlijke kop matcha latte gemaakt. Voor de allerbeste kwaliteit zijn er best wat ‘regeltjes’ waar je je aan moet houden, maar wil je een snelle beker matcha latte maken? Dan komt het allemaal niet zo nauw.
- Haal 2 theelepels – staat gelijk aan ongeveer 5 scoops van het matchalepeltje – matchapoeder door het zeefje, in een klein kommetje.
- Voeg hier ongeveer 50 ml (80 °C) water aan toe.
- Mix en klop dit door elkaar met de matcha whisk. Dit doe door ongeveer 3 keer in een ronde beweging te gaan, en daarna beweeg je de whisk in een Z-vormige beweging. Let op dat je de matcha whisk niet te stevig over de kom laat schuren, het is de bedoeling dat je deze lichtjes vastpakt en eigenlijk nét boven de bodem van je kommetje strijkt.
- Voor een iced matcha latte, vul je een glas met ijsblokjes. Hier voeg je je favoriete melk aan toe – dat kan ook haver of kokosmelk zijn – voor de allerbeste verhouding kun je 250 ml toevoegen, maar hier kun je natuurlijk zelf mee experimenteren. Daarna komt je matcha erbij.
- Eventueel kun je nog een siroopje toevoegen; vooral vanillesiroop lijkt het erg goed te doen bij matcha latte.
Je kunt ook altijd de verpakking checken van je matchapoeder voor tips over de verhoudingen én natuurlijk speelt je eigen smaakvoorkeur ook mee. Proef je de matcha niet goed genoeg? Gebruik dan volgende keer wat minder melk of iets meer matchapoeder.
Meer matcha latte maken:
- Dit zijn de leukste variaties op de matcha latte om uit te proberen Met heerlijke smaken!
- Jij bewaart waarschijnlijk je matcha niet goed (en dit is waarom)
- Matcha in Amsterdam: 11x matcha hotspots waar je (wél) goede matcha drinkt