Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je je aardappelsalade super romig en smeuïg á la Julia Child?

Ze is de schrijfster van een van de meest geliefde kookboeken op de wereld en daarmee de grondlegger als het gaat om de Franse keuken toegankelijk maken: Julia Child. Ondanks dat Child niet meer onder ons is, worden haar recepten en kooktechnieken nog steeds (her)ontdekt. Zo ook nu! Er is namelijk een manier om je aardappelsalade super romig te krijgen zoals die van Julia Child.

En zeg nou zelf: met een lepeltje moeite je salade omtoveren tot een chef-waardig gerecht? Wij tekenen ervoor!

De truc voor romige aardappelsalade

Je zou denken dat ‘t alleen hoeft bij Italiaanse pasta’s, maar we voegen nu ook kookvocht toe aan onze aardappelsalades. Dit zorgt ervoor dat je bij het mengen een romige, smeuïge saus overhoudt. Het zetmeel van de aardappelen zorgt er – net als bij de pasta – voor dat je ingrediënten gaan binden. Ze worden als het ware familie. En dát moet je hebben in je kommetje lekkers!

Aardappelsalade bbq met bruine boter
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Deze aardappelsalade met bruine boter (!) is alles wat je wil bij de bbq

Doe het zoals Julia Child

In haar recepten voor aardappelsalade is opvallend dat Julia (we mogen toch wel Julia zeggen?) haar aardappels in schijfjes snijdt in plaats van in grove stukken. Daarnaast zout ze het kookwater. Dit is ook weer net zoals bij pasta, maar gebruik dan wel iets minder zout als je het water nog gaat gebruiken.

Nadat Julia de aardappelen heeft afgegoten en daarvoor (niet vergeten) een kopje kookvocht apart heeft gezet, marineert ze de aardappelen. Dit doet ze in azijn en – daar is de geheime sterspeler – het kookvocht.

Aardappel- en pastasalades

Dit geheime ingrediënt helpt ons de zomer door en gaat er zeker voor zorgen dat onze aardappelsalades nóg lekkerder worden. En dat niet alleen. Want deze truc zette Culy’s Martine aan het denken: wat je normaal met warme pasta’s doet, doe je nu met koude aardappelen. Waarom zou je ‘t dan niet ook bij koude pasta’s doen? Kortom: ook voor pastasalades werkt de deze tip uitstekend.

Onze zomer kan nu al niet meer stuk.

Deze aardappelsalade met bruine boter (!) is alles wat je wil bij de bbq

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.