De beste kooktips die we van Julia Child geleerd hebben

Julia Child: wie kent haar niet? Ook Culy is fan en kijkt maar al te graag naar haar met humor doorspekte video’s en luistert met liefde naar het soms wat bijzondere accent. Want als er één culy om van te houden is, is zij het wel. We zetten een aantal van haar beste tips op een rij. 

Mocht je een kleine opfrisser nodig hebben: deze Amerikaanse dame besloot op middelbare leeftijd dat het tijd was om meer te leren over koken, volgde een opleiding aan het Parijse Le Cordon Bleu én kreeg (vrouwelijk) Amerika aan het koken van de Franse keuken. Alsof dat nog niet genoeg was bleek ze een waar talent te zijn en nog op de dag van vandaag inspireert ze (thuis)koks over de hele wereld.

1. De houdbaarheid van baking soda

Test of je baking soda nog te gebruiken is door één theelepel te mengen met 125 milliliter heet water. Als het begint te borrelen weet je dat je goed zit, anders kan het regelrecht de prullenbak in.

stock

2. Makkelijk een ei pocheren

Om ervoor te zorgen dat het ei tijdens het pocheren zijn vorm behoudt, kun je hem eerst tien seconden in de schil koken.

Stock

3. Razendsnel knoflook pellen

Blancheer teentjes knoflook gedurende een halve minuut en de schil gaat er als vanzelf af.

Verse knoflook-stock

4. Foolproof hollandaise

Maak je hollandaisesaus niet in een kom maar in een blender. Voeg in een dunne straal de boter toe aan de eieren terwijl hij aan blijft staan en je hebt binnen no time een killer saus.

Cafe George Eggs Benedict

5. Een aangekoekte pan schoonmaken

Vul de pan in kwestie met water en voeg twee theelepels baking soda per liter water. Laat tien minuutjes borrelen,haal van het vuur af, zet een deksel op de pan en laat een paar uur (of hele nacht) intrekken. Vervolgens kun je de aangekoekte resten er zonder enige moeite af vegen. Dit geldt overigens ook voor braadsledes en andere ovenschalen.

Ovenschaal stock

6. Kant-en-klare bouillon lekkerder maken

Geef je kant-en-klare bouillon een extra boost door hem op laag vuur te laten sudderen met een scheut witte wijn en in blokjes gesneden bleekselderij, wortel en ui. Zeef na afloop.

Bouillon stock2

7. Weg met hele kippen & kalkoenen

Volgens Julia Child kun je veel beter een kip of kalkoen in stukken snijden en de borst, poten en dijen apart garen. Hierdoor ben je én minder tijd kwijt en garen alle delen veel geleidelijker.

Kip stock2

8. Geklaarde boter in no time

Geklaarde boter lijkt zoveel werk om te maken, maar als je de hete boter door een theezeefje in een glazen pot giet ben je binnen no time klaar. Bewaar tot drie maanden in de koelkast.

boter2

9. Instant gist testen

Ook de houdbaarheid van je gist kun je testen. Meng hiervoor één eetlepel gist met drie eetlepels lauwwarm water en een snufje suiker. Ook hierbij geldt: begint het te bubbelen? Dan zit je goed!

Gist stock

10. Koken met of zonder wijn

Wil je een scheutje (of twee) wijn aan je gerecht toevoegen? Kies dan bij een rode voor een jonge maar volle wijn zoals zinfandel of Chianti. Ga bij de witte variant voor een volle, droge wijn zoals sauvignon blanc. Vooral witte wijnen kunnen vaak te zuur zijn.

Staat er in een recept wijn vermeld als ingrediënt, maar wil je het liever niet gebruiken? Laat het dan gewoon weg of vervang het door bouillon of extra kruiden.

Wijn flessen stock

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!