Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Recepten 22 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Vega umamibom: zo maak je zelf vegan vissaus

Op zoek naar een vegan variant op vissaus? Wij hebben het ultieme recept voor deze smaakbom vol umami!

Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout en ondanks zijn sterke (en niet meteen aantrekkelijke) geur, laat de saus zich goed mengen in gerechten zonder te overheersen.

Wanneer je geen vlees en vis eet, valt vissaus helaas ook buiten je dieet. Tot nu toe dan, want wij vonden een recept met slechts 5 ingrediënten voor een veggie vissaus.

Vissaus: wat is het en wanneer gebruik je het?

Zo maak je zelf vegan vissaus

Doe het water, zeewier, de shiitakes en het zout in een kleine steelpan en breng aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Zeef het vocht door een fijne zeef en plet het zeewier en de shiitakes met de bolle kant van een lepel om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.

Voeg de miso en sojasaus toe, en proef of de saus nog meer zout nodig heeft. Schenk in een afsluitbare fles. In de koelkast blijft de saus nog ongeveer 1 maand houdbaar. Schud de saus elke keer wanneer je ‘m gaat gebruiken.

Je kunt de saus ook in een ijsblokjesvorm gieten. In de vriezer blijft de saus nog ongeveer 2 maanden houdbaar.

Ook interessant: Waarom je vissaus ook eens zou moeten gebruiken in je vinaigrette

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.