The Food Department blaast nieuw (culinair) leven in Magna Plaza Amsterdam

Iedereen kent Magna Plaza als dat prachtige historische pand achter de Dam in Amsterdam-Centrum. Het voormalige hoofdpostkantoor van Amsterdam deed jarenlang dienst als winkelcentrum, maar de laatste jaren trok het nog maar weinig bekijks. Daar brengt The Food Department nu verandering in. Deze nieuwe foodhal op de tweede etage heeft als missie: dit iconische pand teruggeven aan de stad.

En ze weten dondersgoed dat liefde door de maag gaat. Daarom zijn er 14 toffe foodstands gevestigd in The Food Department. Een mix van bekende namen, Amsterdamse ondernemers en nieuwe culinaire start-ups.

Bier & wijnbar in The Food Department

Er zijn ook drie bars, verspreid over de ruimte. The main bar is de grootste: een botanische oase waar je de lekkerste ambachtelijke frisdranken kunt scoren. Daarnaast is er ook een bar met bier & wijn en een cocktailbar. Ook niet verkeerd: je kunt van je drankje nippen terwijl je uitkijkt op Paleis op de Dam.

Wij bezochten vier food stands in The Food Department om hun gerechten te proeven.

Jianbing bij China Supreme in The Food Department

De frisse Griekse keuken bij LIOS

Bij de Griekse keuken denken de meeste mensen onmiddellijk aan vlees, véél vlees: gyros, souvlaki en bifteki bijvoorbeeld. Ondernemer Sotiris Evstratiades laat met zijn concept LIOS juist zien hoe licht en fris de Griekse keuken eigenlijk is. Zijn keuken bestaat voor 80% uit groenten. En het vlees dat er al wordt geserveerd, komt van een speciale vleesgrill; de souvla. Daar draaien de hele dag boomlange vleesspiezen rond, om ultiem sappige Griekse kip voor je te bereiden.

Verliefd worden we hier op de gefrituurde artisjokken (de ultieme groentefrietjes, wat ons betreft) en het gerechtje van octopus met een saus van rode biet. Zo fris hebben we de Griekse keuken nog niet eerder geproefd.

Het menu van LIOS in The Food Department in Amsterdam
Artisjokken en souvla bij LIOS

Nikkei cuisine bij LIMALIMA

Van dezelfde eigenaar is LIMALIMA: de grootste stand van The Food Department. Hier draait het om de Nikkei cuisine. Deze keuken combineert Peruaanse ingrediënten met Japanse kooktechnieken en is ontstaan door de migratie van Japanners naar Peru, zo’n 120 jaar geleden. Chef Albert Adrià, de broer van de wereldberoemde elBulli-chef Ferran Adrià waagde zich er al aan met zijn sterrenrestaurant Pakta in Barcelona.

Bij LIMALIMA vertaalt dat zich naar kleine gerechtjes als sashimi, ceviche en sushi. We proeven dingen waarvan onze smaakpapillen niet alleen wakker worden, maar ook ontsteken in een vreugdedansje. De Ceviche Calasico met tijgermelk, Aji amarillo (Peruaanse chilipeper) en grote, chewy maiskorrels is er zo eentje. Evenals de Tuna Tiradito: plakjes rauwe tonijn met een zoete misosaus, Kizami wasabi (echte, fijngehakte wasabi) en togarashi.

Nikkei cuisine bij LIMALIMA in The Food Department
Nikkei cuisine bij LIMALIMA

Jian Bing en hand pulled noodles bij China Supreme

Onlangs schreven we al over Jianbing, die flinterdunne Chinese crêpes met hartige toppings. En halleluja happy days: die kun je dus eten bij China Supreme in The Food Department! In Bejing vind je ze op elke straathoek en is het vooral een gewild ontbijtgerecht.

De versie die China Supreme ons voorzet is heerlijk: superlicht en toch troostrijk, met een verslavend lekkere zwarte bonensaus waarin we steranijs proeven. Ook een aanrader zijn de hand pulled noodles die ze hier met de hand (we verklapten het al…) trekken uit een blokje deeg. Een stevig gerecht en goed anti-katervoedsel.

Hand pulled noodles bij China Supreme
Noodles bij China Supreme

Pokébowls en sushiburritos bij Sushito

Heb je meer trek in een lichte maaltijd, dan kun je je bij Sushito tegoed doen aan frisse pokébowls en sushiburritos.

Sushito is al even een bekende in Amsterdam, en heeft er met The Food Department een vierde vestiging bij. Wij snappen wel waarom het zo goed gaat met deze hotspot, want naast de grote populariteit van pokébowls en rolls, maken ze hier ook gewoon echt kakelverse gerechten voor je klaar. De sushiburrito die wij hier proefden, was krakend vers: van de zalm tot aan de nori. Ook lekker: het crunchy element van de tempura nori die aan de roll was toegevoegd.

Sushito in The Food Department
Sushiburrito

De openingstijden van The Food Department

Naast deze vier standhouders heeft The Food Department dus nog veel meer lekkers te bieden. Van de Molukse keuken bij Ta Toru (bestierd door twee jongens die eerder bij Ron Gastrobar Indonesia en Hotel Jakarta in de keuken stonden) tot aan de heerlijke dim sum en bao’s van Dim Sum District en de verrukkelijke taartjes van Petit Gâteau.

Je vindt The Food Department op de tweede verdieping van Magna Plaza, aan de Nieuwezijds Voorburgwal 182 in Amsterdam.

Openingstijden van The Food Department: elke dag geopend van 10:00 uur tot 22:00 uur. 

Ook interessant: de leukste foodhallen van Nederland

Reageer op artikel:
The Food Department blaast nieuw (culinair) leven in Magna Plaza Amsterdam
Sluiten