Van vijgen tot perzik: zo maak je salade caprese met een twist

Bij een salade caprese (of een broodje caprese) denken we bijna allemaal wel aan de kleuren van de Italiaanse vlag: rode tomaten, witte mozzarella en groene basilicumblaadjes. Website Bon Appétit heeft daar een ander idee over: een caprese zónder tomaten, maar met een twist.

Vijgen

Ben je geen fan van rauwe tomaten of wil je een keer variëren met deze superlekkere salade – want lekker is ‘ie – vervang die tomaten dan gewoon. En aangezien tomaten in wezen een fruitsoort zijn, kun je ze dan ook vervangen door een andere fruitsoort.

Zo gaan verse vijgen perfect samen met de romige mozzarella. Het recept is afkomstig van Ruthie Rogers, de eigenaresse van het beroemde The River Café in Londen.

caprese met een twist / vijgen

Plunder die fruitschaal

Hetzelfde geldt voor perziken. En die zijn ook heel lekker als je die eerst grilt. Dat kun je natuurlijk ook doen met cantaloupe. Toevallig ontdekten we laatst dat deze fruitsoort zich ook heel goed laat grillen. Dus steek de barbecue maar vast aan.

En wat dacht je van plakjes watermeloen? Schijfjes sappige, rijpe pruim? Aardbeien? Kersen? Mango? Laat je inspireren door de inhoud van je fruitschaal en varieer erop los met die caprese.

caprese perzik

Lekker apenkooien

Zo kun je ook variëren met de verse kruiden. Gebruik in plaats van basilicum eens dragon of munt. En ga voor de beste mozzarella die je kunt vinden of gebruik zijn romige broertje: burrata.

Ben je nou erg gehecht aan de tomaten in je caprese, dan kun je er ook gewoon extra ingrediënten aan toevoegen, in plaats van ze te vervangen. Stukjes avocado bijvoorbeeld. Schijfjes rauwe ingelegde biet. En zelfs bramen zouden heel goed werken bij tomaat, mozzarella en basilicum.

caprese twist avocado

Olijfolie en zout

Met welke ingrediënten je dan ook een zwieper geeft aan je caprese, zorg in ieder geval voor olijfolie van goede kwaliteit. Zout idem dito. Hiervoor haal je de Máldon of speciale fleur de sel uit de kast.

Simplicity is the ultimate sophistication, maar dan wel met de beste ingrediënten…

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Van vijgen tot perzik: zo maak je salade caprese met een twist
Sluiten